Sve;ano pu[taju u rad kontejnere, liftove, trotoare

Političari pred izbore ne odbijaju nijednu priliku za fotografisanje

I dok su se nekada pred izbore otvarali auto-putevi, fabrike ili škole, danas političari u nedostatku kreativnih ideja svečano puštaju u rad fontane, liftove, bankomate ili trotoare.


Političari pred izbore ne odbijaju nijednu priliku za fotografisanje
FOTO: OPŠTINA KAKANJ

Svečano rezanje crvene vrpce uz muziku i nasmijana lica političara slika je koju građani sve češće mogu vidjeti u opštinama i gradovima širom BiH.

I ništa tu ne bi bilo čudno da je riječ o otvaranju neke fabrike, bolnice, zgrade za penzionere ili vrtića.

“Daj šta daš”

Umjesto toga, naši političari se vode motom “daj šta daš”, pa tako pristaju da presijecaju svečane vrpce čak i za postavljanje novih kontejnera.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković je tako preksinoć uz prigodan kulturno-umetnički program svečano pustio u rad repliku fontane iz parka “Petar Kočić”, dok je srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, nedavno svečano presjekao crvenu vrpcu prilikom otvaranja benzinske pumpe na Manjači.

Otvaranje pumpe ispratilo je čak sedam sveštenika, a Dodik je nakon presijecanja trake natočio gorivo u jednog fiću, te kasnije uzeo mikrofon i zapjevao dobro poznatu “Romaniju”. Da apsurd bude veći, dva dana nakon svečanog otvaranja navedena benzinska pumpa je bila zatvorena.

I nije tu kraj apsurdima u BiH.

Prije nekoliko dana u Živinicama su svečanim presijecanjem crvene vrpce i uz mnoštvo balona gradonačelnik Samir Kamenjaković, direktor Doma zdravlja Hidajet Rahimić, te predsjedavajući Gradske skupštine Nail Jusić ponosno otvorili lift.

Par mjeseci ranije u opštini Jezero je, uz prisustvo načelnice Snežane Ružičić, svečano pušten u rad bankomat, dok je pred lokalne izbore 2020. godine u Kaknju upriličeno svečano puštanje u funkciju namjenskog kontejnera za elektronski otpad.

Erozija društva

Primjera je još mnogo, od svečanog otvaranja prvog sloja asfalta na lokalnim cestama, preko svečanog otvaranja trotoara ispred Predsjedništva BiH u Sarajevu, pa do puštanja u rad kružnih tokova i semafora.

Politička analitičarka Tanja Topić ističe da je svečano otvaranje liftova, šahtova, kontejnera i slično, najbolja ilustracija vrijednosne erozije ovog društva do koje je dovela politika.

– Pri tome je fascinantna slika srećnih lica onih koji to rade, kao da nam našim novcem daju glavni zgoditak na lutriji. Važno je postaviti pitanje da li su ti akteri svjesni koliko vrijeđaju inteligenciju građana – kaže Topićeva za Srpskainfo.

Međutim, kako dodaje, ako znamo da naši građani nisu ambiciozni u zahtjevima prema političarima, te da ih zadovoljava stanje “dobro je jer se ne puca” i “svi su isti”, glasaće za one koji im kao vrhunska dostignuća javnih politika nude rijaliti umjesto pristojnog života.

– E, pa, onda nisu ni krivi političari sa ovakvim performansima već oni koji tome aplaudiraju – zaključuje Topićeva.

Ismijavanje javnosti

Politikolog Darko Kuzmanović ističe da je još samo potrebno da se svečano otvori neki toalet ili zatvor da bi se upotpunila slika morbidnosti stanja u kojem živimo, mada je i ovo do sada sasvim dovoljno.

– Onaj ko je iznenađen ovakvim potezima političara vjerovatno niti poznaje mentalitet ovog naroda niti poznaje kompletan ambijent i situaciju u kojoj živimo. Politička scena u BiH već odavno je postala najobičnija šarada i rijaliti u kojem smo mi, građani, zatvoreni u kuću Velikog brata, u kojoj vazduha sve više ponestaje, a prozori za pogled u spoljni, realni svijet postaju sve manji – kaže Kuzmanović za Srpskainfo.

Prema njegovim riječima, onaj dio populacije koji se zgrožava nad ovakvim i sličnim situacijama svakim danom postaje sve malobrojniji, što za direktnu posljedicu upravo i ima pojavu ovakvih likova i njihovih igrokaza.

Po sredi je, smatra Kuzmanović, klasično i otvoreno ismijavanje intelektualne i akademske javnosti, ali i svih onih građana koji su u stanju da realno sagledaju stvari i potpunu kulturnu, obrazovnu, političku i ekonomsku propast ovog društva.

– Žalosno je što takvi pojedinci konstantno dobijaju povjerenje, ali opet, to nije njihova, već tragedija naroda čije su političari ogledalo. I dok se u razvijenim zemljama otvaraju fabrike, vijadukti, auto-putevi, kod nas se vrpca presijeca za liftove i kontejnere jer, kako kaže narodna poslovica, “besposlen pop i prasiće krsti” – zaključuje Kuzmanović.

On ističe da čak ni u bivšoj Jugoslaviji ovakvo nešto nije bilo moguće zamisliti, što je samo dokaz koliko smo nazadovali.

Sigurno da će, kaže Kuzmanović, otvaranje kontejnera političarima donijeti političke poene i glasove kod dijela birača, jer će uvijek postojati oni koji će takve stvari odobravati.

– Međutim, ako govorimo o nekoj ukupnoj i široj slici, lično nisam optimista da će građani kazniti političare koji otvoreno ismijavaju zdrav razum. U zemljama s razvijenom političkom kulturom takvi potezi na izborima sigurno bi bili kažnjeni. Međutim, u društvu kakvo je naše očekivati neki renesansni preporod po pitanju percepcije političke stvarnosti ravno je potpunoj iluziji – poručuje Kuzmanović.

SVEČANO I ZA OTVARANJE TOALETA

Možda mislimo da su naši političari izuzetak, ali varamo se. U Srbiji je početkom ove godine gradonačelnica Sremske Mitrovice svečano otvorila dva toaleta u osnovnim školama na teritoriji ove opštine!

Ipak, najveći podsmijeh javnosti izazvao je prije tri godine bivši gradonačelnik Jagodine, Dragan Marković Palma, kada je u jednom polju u toj opštini svečano otvorio toalet i tuš kabinu.

GalerijaKomentari

Pretplati se
Obavesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezane vijesti


jadran sarajevo

Jadran Sarajevo© 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services