Skip to main content

Republika Srpska

Pokret Slobodna Srpska: Umjesto porodilišta u Vlasenici bi da grade spalionicu smeća

Opština Vlasenica je ovih dana u centru pažnje domaće, ali i regionalne javnosti. Vijest da će se u ovoj lokalnoj samoupravi graditi spalionica plastičnog otpada naišla je na ogorčenje građana.


Pokret Slobodna Srpska: Umjesto porodilišta u Vlasenici bi da grade spalionicu smeća
Pokret Slobodna Srpska, Foto: Privatna arhiva

Povodom ovoga reagovao je i Pokret Slobodna Srpska čije saopštenje prenosimo u cjelosti:

”Član 10. evropske konvencije i član 19. međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima koji garantuju slobodu izražavanja i novom Zakonu o zaštiti časti i ugleda Republike Srpske pozivamo individue lokalne vlasti u opštini Vlasenica da prestanu sa zastrašivanjem građana koji su protiv izgradnje spalionice u pomenutoj opštini”, započinje u Saopštenju Pokret u čijim redovima ima mnogo ljudi koji su baš iz Vlasenice i čije će porodice biti direktno izložene zagađenju životne sredine ukoliko dođe do realizacije plana da zaživi spalionica otpada.

”Te iste individue koriste pravni sistem Republike Srpske za ličnu zaštitu pri tome ugrožavajući prava drugih, te predstavljajući zakonodavni sistem kao autokratski i nedemokratski. Naprotiv, Republika Srpska je slobodna i slobodarska zemlja u kojoj se poštuju prava svih i u kome nema nametanja pojedinačne volje. Ovakve individue očigledno rade protiv Republike Srpske i podrivaju njeno uređenje stvarajući potencijalne revolucionarne elemente zarad sopstvenog interesa. Sa izvjesnim stepenom hitnosti obavijestićemo predsjednika Republike Milorada Dodika kako bi institucija predsjednika opravdala demokratsku volju naroda datu na izborima”, navodi se u Saopštenju.

”Izgradnja spalionice odnosno prerade otpada, kako vole da kažu, najvjerovatnije će imati potrebu za zaštitom od požara. Gašenjem vatrogasne stanice za koju su u obrazloženju naveli da je bespotrebna i da nema ekonomske opravdanosti i da nije potrebna ni za ski centar Igrišta oni koji bi da grade ovu spalionicu navode nas na pomisao da da će ta firma za spaljivanje otpada biti obezbijeđena eksteritorijalno, vjerovatno nekim NLO objektima, ili će se po izbijanju raznih požara sami gasiti, ko zna, tehnologija napreduje…Da li to lokalni vlastodršci opštine misle da će izgradnjom takvih fabrika poboljšati uslove života kao što su poboljšali elektro-mrežu, vodovod, škole, bolnice… Udaljenost porodilišta je 50 kilometara. Možda smatraju da nam ne treba bolnica i da će spalionica sve da obavlja-liječiće ljude, isporučivaće vodu i struju koja nestaje usled prvog olujnog vjetra! Možda će spalionica smeća poboljšati uslove u studenstkom domu koji je prenatrpan studentima koji ne mogu zaključati vrata od sobe jer ista i ne postoje…Nije izgleda ni bitno što postoje vlasnici brenta koji nemilice sijeku šumu, pa se više posjeći nema šta, nego su sada došle na red hrpe smeća po tim istim šumama, jer valja trošiti pare za ekologiju!”

Na kraju Saopštenja Pokret Slobodna Srpska poziva odbornike u Skupštini opštine Vlasenica kako one iz vlasti tako i opozicije da idu na opoziv načelnika opštine Vlasenica! Uradiće to jedino ako nisu u istom košu sa njim skupljajući jeftine političke poene-zaključuje se u Saopštenju Pokreta Slobodna Srpska!

Podsjetimo, firma ECOPLAST DOO koja je u vlasništvu načelnika opštine Miroslava Kraljevića i javnosti nepoznatog Aslanbeka Rostakhanova koji uopšte nije poznat u poslovnim krugovima javlja se kao investitor u opštini i planira da gradi spalionicu smeća u Vlasenici. Ovo je očigledni sukob interesa jer se kao investitor javlja čovjek koji se nalazi na čelu izvršne vlasti u ovoj lokalnoj zajednici. Bez dovoljne transparentnosti i sa firmom čiji je suvlasnik čovjek čiji poslovni tokovi ostaju nepoznati građani Vlasenice očekuju zaštitu osnovnih ljudskih prava.Komentari

Pretplati se
Obavesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezane vijesti