Detalji postignutog dogovora u Skupštini CG

Pobjednici izbora ponovo udruženi protiv Đukanovića

PARLAMENTARNA većina iz septembra 2020. godine sklopila je dogovor o formiranju nove Vlade Crne Gore, treće za dvije godine!


Pobjednici izbora ponovo udruženi protiv Đukanovića
Milo Đukanović, Foto predsjednik.me

Predstavnici stranaka koje su sabrale ukupno 41 poslanika obavezali su se da da za 15 dana izaberu novo rukovodstvo Skupštine i izvršnu vlast. Jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić, po izlasku iz skupštinskog „belog salona“, gdje je održan sastanak predstavnika „antiđukanovićevskih“ stranaka prenio je javnosti „dobru vijest“.

– Dogovorili smo se! Parlamentarna većina iz 2020. opet je zajedno – kazao je Mandić i nastavio:

– Obavještavamo i predsjednika države da parlamentarna većina postoji i da je riješena da sastavi novu vladu. Predstavnici stranaka koje su učestvovale u razgovorima stavili su svoje potpise na sporazum. Desilo se ono što su mnogi sumnjali da može da se desi. Narednih dana krećemo u definisanje ostalih elemenata kao što su izbor novog skupštinskog rukovodstva i nove vlade – kazao je Mandić.

Jučerašnji dogovor stranaka koje su u tri kolone prije tačno dvije godine zbacile režim oličen u Demokratskoj partiji socijalista Mila Đukanovića označio je novu prekretnicu u crnogorskoj politici. Potpisnici sporazuma aktuelni trenutak najčešće opisuju kao „resetovanje“ odnosa i stavljanje „ad akta“ starih nesuglasica i optužbi, zarad zajedničkih ciljeva i opštih interesa. A to su, najprije, sprečavanje povratka DPS u poziciju da odlučuje i kadrira i obračun sa kriminalom i korupcijom. Ipak, otvorenih pitanja nije malo. Jedno od najvećih koje je već juče je otvoreno jeste ličnost koja bi trebalo da bude na čelu parlamenta.

Generalni sekretar GP URA, bivšeg vicepremijera i premijera Dritana Abazovića, Zoran Mikić uveren je da je ovim dokumentom postignut „načelni sporazum“.

– Sve ono što smo se danas dogovorili pada u vodu ako predsednica Skupštine Danijela Đurović (SNP) bude smenjena. Očekujemo od svih da se ponašaju odgovorno i da što pre dođemo do termina za održavanje izbora, kao i da se, pre toga, dogovorimo oko izbora sudija Ustavnog suda.

URA je jasno istakla zahtev da se povuče inicijativa za smenu šefice parlamenta, koju su sa potpisima 31 poslanika podneli poslanici iz Demokratskog fronta, DF-PzP, Demokratske Crne Gore, Demosa, Prave i Ujedinjene Crne Gore, a koja je bila na redu jučerašnje sednice Skupštine.

Lider Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović poručio je da dogovoreni proces počinje „koliko sutra“.

– U ovom sporazumu postoje vrlo jasni i precizni koraci koji će dovesti do formiranja nove-stare većine. Nadamo se da neće biti iznenađenja – kazao je Danilović.

Momo Koprivica, poslanik Demokrata – stranke na kojoj je povodom rušenja Abazovićevog kabineta prethodnih nedelja bio fokus crnogorske javnosti – istakao je da je sporazum „trijumf politike njihove partije i snaga koje su istrajale na odbrani narodne volje“.

– Ovo je pobjeda onih 208.000 građana koji su podržali da se smijeni režim koji je vladao Crnom Gorom tri decenije. Nijedna fotelja nije važnija od ovog sporazuma. Ne verujemo da je to bilo kome cilj. Tražimo da se sporazum primijeni sasvim – poručio je Koprivica.
Premijer Abazović, koji je boravio u Beogradu na skupu inicijative „Otvoreni Balkan“, poručio je da je on predsednik Vlade koji donosi teške odluke, i da će to tako biti i ako ostane na čelu izvršne vlasti.

Potpisivanje Temeljnog ugovora je važna stvar za pomirenje u Crnoj Gori pre svega, ali i u regionu. Idemo dalje. Ako postoji većina da ostanem premijer biće dobro, u suprotnom nastaviću svoju viziju sa neke druge pozicije – poručio je Abazović.

On je u Beogradu dobio pohvalu srpskog predsednika Aleksandra Vučića za hrabrost da donosi teške odluke, ocjenjujući da „100 dana Abazovićeve vlade može da kaže više nego njegovi prethodnici za decenije“.

– Moja je obaveza da mu se javno zahvalim, iako mu to neće pomoći u Crnoj Gori, naprotiv – kazao je Vučić.

Abazovićev učinak na mjestu šefa crnogorske vlade inspirisao je i njegovog albanskog kolegu Edija Ramu koji je prokomentarisao da će mnogi zažaliti što su Abazovića izbacivali iz vlasti.Komentari

Pretplati se
Obavesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezane vijesti


jadran sarajevo

Jadran Sarajevo© 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services