Vitamin koji tijelo ne proizvodi, nadoknadite na ovaj način

Pet namirnica koje su izvor vitamina E

Vitamin E je vitamin rastvorljiv u mastima koji se nalazi u mnogim namirnicama, mastima i uljima.


Pet namirnica koje su izvor vitamina E
FOTO: ZANIMLJIVOSTI.NET/YOU TUBE/SCREENSHOT

Takođe je i antioksidant, supstanca koja može da spriječi oštećenje ćelija i pruža zaštitu od ozbiljnih bolesti, uključujući srčana oboljenja i rak.

Tijelo ne može da proizvede ovaj vitamin, pa je neophodno da ga nadoknađujemo kroz ishranu. Najčešćih pet namirnica koje u sebi sadrže vitamin E:

Bademi

Bademi su jedan od najvećih izvora vitamina E, a slijede ga lješnici, oni su takođe sjajni izvori dijetalnih vlakana i polinezasićenih masti zdravih za srce.

Sljedeći put kada poželite nešto hrskavo, posegnite za sjemenkama biljaka. Sjemenke suncokreta su posebno bogate vitaminom E. Ove sjemenke takođe mogu da dodaju ukus i teksturu brojnim jelima, uključujući ovsene pahuljice, jogurt, salate i supe, pa biste i na taj način mogli da ih uključite u ishranu.

Ulja

Pošto sjemenke i orašasti plodovi sadrže vitamin E, nije iznenađenje da su njihova ulja jednako vrijedna pažnje.

Lisnato zelenilo

Povrća poput ovog su ukusna i prepuna vitamina E. Neke od najboljih opcija uključuju spanać i blitvu, koji obje nude oko 2 miligrama vitamina E po pola šolje.

Avokado

Avokado je još jedan sjajan izvor vitamina E, koji nudi oko 4 miligrama na 100 grama. Druge hranljive materije u avokadu uključuju kalijum, vitamin K i riboflavin. Takođe sadrži vlakna, koja su od vitalnog značaja za zdravo varenje, snižavanje holesterola i održavanje nivoa šećera u krvi, prenosi Glas Srpske.Komentari

Pretplati se
Obavesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezane vijesti


jadran sarajevo

Jadran Sarajevo© 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services