Ova tema je nama vještački nametnuta

Patrijarh Porfirije pozdravio otkazivanje „Evroprajda“

NJegova svetost patrijarh srpski Porfirije poručio je da je otkazivanje „Evroprajda“ u Beogradu ispravna odluka.


Patrijarh Porfirije pozdravio otkazivanje „Evroprajda“
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

NJegova svetost patrijarh srpski Porfirije poručio je da je otkazivanje „Evroprajda“ u Beogradu ispravna odluka.

Ova tema je nama vještački nametnuta i potpuno je suprotna sistemu vrijednosti našeg naroda, a isto tako i naše braće i sestara drugih vjera i nacija sa kojima živimo. O tome su mi neposredno posvjedočili predstavnici tradicionalnih crkava i vjerskih zajednica. Stoga otkazivanje ove manifestacije smatram ispravnim – rekao je patrijarh Porfirije.

On je naglasio da je u dušu pravoslavnih hrišćana usađeno učenje Crkve izraženo već na početnim stranama Biblije, gdje je zapisano da je Bog stvorio čovjeka kao dva pola, kao muško i žensko, što znači da su brak i porodica od postanja svijeta definisani kao zajednica ljubavi muškarca i žene sa njihovom djecom.

– U potpunosti razumijemo suštinski opravdanu veliku zabrinutost našeg naroda koji je u grubom promovisanju i nametanju politika i ideologija koje imaju za cilj da poruše stubove na kojima se vekovima gradi naš identitet, da sve postane krhko, relativno i fluidno, osetio dubinsko i sistematsko ugrožavanje svih temeljnih vrednosti kojima je vekovima odan, a posebno svetinje braka i porodice – naveo je patrijarh srpski, saopšteno je iz SPC.

Patrijarh Porfirije je naveo da je sveštenstvo više puta u neposrednom razgovoru sa najvišim predstavnicima države iznijelo razloge zbog kojih smatra da je nužno i opravdano otkazivanje “Evroprajda”.

On je ukazao na to da Crkva Hristova poštuje bogomdarovanu slobodu svakog ljudskog bića i zato je protiv svakog oblika nasilja, javnog žigosanja i progona bilo koga.

– Zlo se ne liječi i ne pobjeđuje nasiljem, nego se na taj način samo umnožava. Molimo se Hristu Gospodu da nas molitvama Svetog Save srpskog u vreme kada su pred našom otadžbinom i narodom različita iskušenja i problemi, liši ovog, štetno i bespotrebno nam nametnutog – zaključio je patrijarh srpski.

“Evroprajd” je trebalo da bude održan sredinom septembra u Beogradu, ali je otkazan. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da preuzima punu odgovornost za neodržavanja “Evroprajda” u Beogradu i da neće biti promjene te odluke.Komentari

Pretplati se
Obavesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezane vijesti


jadran sarajevo

Jadran Sarajevo© 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services