• Naslovna
  • Vijesti
  • Društvo
  • Patrijarh Porfirije: Hrišćanska vjera – okvir za jačanje prijateljstva Mađara i Srba

Poruka patrijarha

Patrijarh Porfirije: Hrišćanska vjera – okvir za jačanje prijateljstva Mađara i Srba

BUDIMPEŠTA – Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije poručio je večeras u Budimpešti da je hrišćanska vjera ono što je jedinstveno za mađarski i srpski narod, kao i za sve ljude koji žive na ovim prostorima, i da je okvir iz koga mogu jačati i izgrađivati istinsko prijateljstvo.


Patrijarh Porfirije: Hrišćanska vjera – okvir za jačanje prijateljstva Mađara i Srba
Srna

„Hrišćanska vera je fundament i okvir iz koga možemo biti svjesni sebe, možemo jačati, možemo biti snažni, a onda u toj snazi, u toj samospoznaji, bez ikakvih zadrški možemo izgrađivati istinsko i pravo prijateljstvo i na kraju krajeva i bratstvo, na šta nas Jevanđelje poziva“, rekao je patrijarh Porfirije tokom posjete Ambasadi Srbije u Budimpešti.

Njegova svetost je istakao da osjeća veliki blagoslov i radost što je danas bratski i prijateljski dočekan u Mađarskoj, gdje boravi u posjeti Eparhiji budimskoj, objavljeno je na sajtu Srpske pravoslavne crkve.

„Veoma je duga istorija preplitanja sudbina srpskog i mađarskog naroda, koji su ne samo upućeni kroz istoriju jedni na druge, nego su kroz istoriju i zajedno živeli“, rekao je patrijarh Porfirije.

Srpski patrijarh je istakao da zajednički život podrazumijeva dinamiku i ta istorija je u najvećem svom dijelu bila plodotvorna.

„Naravno, bilo je i iskušenja, ali evo, hvala Bogu, danas u ovom trenutku i ovih godina mi smo uspjeli da doživimo – kako je ambasador Srbije rekao – situaciju da srpski narod i mađarski narod, države Mađarska i Srbija imaju najveće moguće ne samo razumijevanje, nego istinsku i radu saradnju u svim segmentima“, rekao je patrijarh Porfirije.

Njegova svetost je naveo da je čovječanstvo danas suočeno sa bezbroj izazova i da postoje mnogi ljudski napori da se ti izazovi i problemi razriješe i prevaziđu, a često su ti problemi globalnog karaktera i tiču se sistema vrednosti.

„Moderni svijet je postideološki i u tom smislu sistemi vrijednosti i ideologije koje bujaju kao pečurke poslije kiše dolaze na naše prostore i hoće ne samo da nas zapljusnu, već i potope tako što relativizuju sve. Na taj način hoće da iščupaju korijen i počupaju stubove na kojima društva naših naroda, zajednice i države žive i imaju svoje istinsko postojanje i u prošlosti i u sadašnjosti, a zasigurno to je i perspektiva, to je i budućnost“, rekao patrijarh Porfirije.

Episkop budimski Lukijan rekao je na dočeku patrijarha u hramu Svetog velikomučenika Georgija u Budimšpešti da je njegova posjeta od velikog značaja i biće zapamćena i zabilježena za buduća pokolenja.

„Danas Srbi i Mađari njeguju prijateljske odnose. Mađarska država ima poseban sluh za nas pravoslavne Srbe koji ovdje živimo i činimo sastavni ieo mađarskog društva kroz istoriju i danas“, rekao je episkop Lukijan.

Patrijarh srpski boravi u posjeti Eparhiji budimskoj povodom 100. godišnjice uspostavljanja Srpske patrijaršije i 20. godišnjice arhijerejskog služenja vladike Lukijana.Komentari

Pretplati se
Obavesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezane vijesti


jadran sarajevo

Jadran Sarajevo© 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services