Manevar vlasti u Narodnoj skupštini

Pao veto, usvojeni zaključci

Narodna skupština Republike Srpske nije potvrdila veto srpskog člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika, koji se odnosi na nedavanje agremana njemačkom ambasadoru u BiH.


Pao veto, usvojeni zaključci
FOTO: SLOBODAN POPADIĆ/RINGIER

Prilikom glasanja, za Dodikovu izjavu niko od poslanika nije bio za, niti protiv, ali je bilo 46 uzdržanih.

Istovremeno, Narodna skupština je prostom većinom usvojila dva zaključka koje su usaglasile stranke vladajuće koalicije, koje je Srpskainfo ranije objavila.

Prvim se kaže da Narodna skupština daje agreman ambasadoru, što u suštini predstavlja totalnu promjenu stava, jer je Dodik dva puta u Predsjedništvu BiH glasao protiv davanja agremana Tomasu Fičenu.

Drugim zaključkom se odbacuje njemačka intervencionistička politika, rezolucija Bundestaga, te se poziva Njemačka da dosljedno primjenjuje Dejtonski sporazum.

Podsjećamo, Predsjedništvo BiH je bez konsenzusa usvojilo odluku o davanju agremana njemačkom diplomati, a nakon glasanja NSRS ta odluka Predsjedništva BiH samo stupa na snagu. Dakle, Predsjedništvo je to koje formalno daje agreman. Međutim, argument vlasti u Srpskoj jeste da Narodna skupština daje konačnu riječ nakon veta srpskog člana Predsjedništva BiH i otud zaključak da NSRS „daje agreman“ ambasadoru SR Njemačke u BiH.Komentari

Pretplati se
Obavesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezane vijesti


jadran sarajevo

Jadran Sarajevo© 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services