• Naslovna
  • Vijesti
  • Zabava
  • Ovo je najneobičniji naziv jezera na svijetu, a mnogi slome jezik dok ga izgovore

Ne radi se o greški u tipkanju

Ovo je najneobičniji naziv jezera na svijetu, a mnogi slome jezik dok ga izgovore

Ne, ne radi se o greški u tipkanju. Nije telefon pao na tastaturu pa otkucao ovakav naslov. Vjerovali ili ne, stvarno postoji jezero koje se zove Chargoggagoggmanchauggagoggchaubunagungamaugg.


Ovo je najneobičniji naziv jezera na svijetu, a mnogi slome jezik dok ga izgovore
FOTO: SENSBOSTON/WIKIPEDIA

Poznato još i kao Chaubunagungamaug, jezero se nalazi u američkoj državi Masačusets, u gradu Vebster. Radi se o prirodnom jezeru koje zauzima površinu od 1.442 hektara. Postalo je poznato po neobičnom i dugom imenu koje ima čak 45 slova i četnaest slogova, što je najduže ime bilo kojeg geografskog obilježja u cijelim SAD.

U novije vrijeme, radi lakše komunikacije, koristi se i jednostavno ime: jezero Vebster.

Ime jezera potiče iz aglonkinskog jezika naroda Nipmuk, a smatra se da zapravo znači “Ribolovsko mjesto na granicama—neutralno sastajalište”. Druga verzija prevoda ime jezera u prevodu tumači kao „Pecaš na svojoj strani; pecam na svojoj strani; niko ne peca u sredini” – mada se danas smatra da je ovu verziju imena izmislio lokalni novinar početkom prošlog vijeka.

Mistično, neobično a mnogima i smiješno ime jezera vjerovatno nikada neće biti odgonetnuto do kraja. Za to možemo zahvaliti pripadnicima domorodačkog američkog naroda Nipmuk, koji su bili naseljeni na području današnje države Masačusets.Komentari

Pretplati se
Obavesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezane vijesti


jadran sarajevo

Jadran Sarajevo© 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services