Skip to main content

„Plavo“ zdravlje

Ova promjena će vam poboljšati kvalitet života

Provođenje vremena pored mora, bilo da je u pitanju produženi vikend ili ljetni odmor, ima izuzetno blagotvoran efekat na cjelokupan organizam, te se osjećate podmlađeno, regenerisano i puni ste pozitivne energije.


Ova promjena će vam poboljšati kvalitet života
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Ljeto, ali i ostala godišnja dobra su odlično vrijeme da vas ovo plavetnilo mora relaksira na sve načine.

“Plavo” zdravlje

Mnogobrojna naučna istraživanja dokazala su da boravak pored vodenih površina, a posebno mora i okeana, ima pozitivne efekte na fizičko i mentalno zdravlje pojedinaca, takozvano “plavo” zdravlje. Čistiji vazduh sa više negativnih jona koji podižu nivo serotonina, više sunčanih dana tokom godine, a samim tim i veća koncentracija vitamina D, koji jača cjelokupan imuni sistem, duži i kvalitetniji san… Sve ovo su jasni znaci da ćete dugotrajnim boravkom na primorju uraditi nešto dobro za sebe i svoje zdravlje.

Produktivnost i ispunjenost na poslu

Prizor koji imate pred sobom kada podignete pogled sa laptopa može u velikoj mjeri da utiče na to kako se na poslu osjećate. Priznaćete da biste bili mnogo vedriji i smireniji ukoliko biste gledali u more ili jedrilice i brodove u marini, nego da su ispred vas zid ili sivi krovovi grada. Još ako je vrijeme dovoljno prijatno da radite na otvorenom, produktivnost i zadovoljstvo će biti na maksimumu, za šta su idealne bašte kafea i restorana. Bilo da se odlučite za rad uz kafu i doručak u kafići, ručak u restoranu ili ipak osvježavajući koktel poslije posla, sigurno nećete pogriješiti.

Uživanje u nešto drugačijim aktivnostima

Plivanje, trčanje ili joga kraj obale, obilazak okolnih primorskih gradića brodom, hajking u planinama iznad zaliva, muzički i kulturni festivali… Lista svakodnevnih aktivnosti koje vam pruža boravak na primorju nešto je drugačija nego ona na koju ste inače navikli. Odlazak na morski odmor je sjajna stvar, ali ima li ljepšeg osjećaja od opuštanja u vodi nekoliko minuta nakon što ste završili poslovne obaveze i ispijanja čaše vina dok gledate u zalazak sunca iza brda u zalivu, piše Ljepota i Zdravlje.

Boravak na primorju tokom ljetnjih mjeseci ili nekoliko dana svakog mjeseca će učiniti da se osjećate snažnije, zdravije, smirenije i zadovoljnije.Komentari

Pretplati se
Obavesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezane vijesti