Oprez pri uzimanju ovog vitamina: Ljekari ga povezali sa korona virusom

Studija zdravstvenih podataka iz Velike Britanije otkrila je da je folna kiselina povezana sa povećanim rizikom od obolijevanja i umiranja od kovida-19.

Istraživanje je objavljeno u časopisu “BMJ Open“ i otkrilo je zabrinjavajuću povezanost folne kiseline sa rizikom od korona virusa.

Ljudi koji su uzimali folnu kiselinu imali su 1,5 puta veću šansu da obole od kovida, kao i 2,6 puta veću šansu da umru od korona virusa u poređenju sa kontrolnom grupom, prenosi “Express”.

Istraživački tim je analizirao veliku grupaciju pacijenata koji su upisani u veliku biomedicinsku bazu podataka koja sadrži zdravstvene informacije pola miliona ljudi.

– Ispitivali smo da li su dijagnoza i smrt od kovida-19 povezani sa velikom dozom folne kiseline – pet puta većom od bezbjedne gornje granice, a koja je pripisana pacijentima zbog niza medicinskih odobrenih indikacija. Otkrili smo da postoji značajniji rizik od zaraze i smrti od kovida-19 u grupi koja je liječena folnom kiselinom – istakao je Ralf Grin, stručnajk za vitamine i istaknuti profesor na Odjeljenju za patologiju i laboratorijsku medicinu.

Folna kiselina je sintetički oblik vitamina B9, takođe poznat kao folat. Folat pomaže tijelu da napravi zdrava crvena krvna zrnca i nalazi se u određenim namirnicama.

Folna kiselina se propisuje za razna stanja uključujući bolest srpastih ćelija, visokorizičnih trudnoća i epileptičkih napada.

Folna kiselina se takođe koristi da bi ublažila neke neželjene reakcije kod pacijenata koji uzimaju metotreksat, lek koji se koristi za lečenje nekoliko vrsta raka i nekih autoimunih bolesti.

straživači objašnjavaju da korona virus “otima“ folat domaćina za replikaciju virusa.

Autori studije kažu da bi ljekari trebalo da budu oprezni kada je riječ o prekomernom uzimanju folata i da bi njihovi rezultati trebalo dalje da se uzmu u razmatranje.

Korona, novi virus

Pretplati se
Obavesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
jadran sarajevo

Jadran Sarajevo© 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services