Istočno Sarajevo

Oko 60 pjevačkih grupa na takmičenju ovogodišnjeg sabora u Vojkovićima

U Vojkovićima u Istočnoj Ilidži danas se održava takmičarski dio u izvornom pjevanja u sklopu Šesnaestog sabora srpskog izvornog narodnog stvaralaštva i to je ujedno i posljednji dan ove manifestacije.


Oko 60 pjevačkih grupa na takmičenju ovogodišnjeg sabora u Vojkovićima
Foto: Predrag Krstović

Prije početka takmičarskog dijela održan je veličanstveni defile od Osnovne škole „Aleksa Šantić“ do Crkve Svetog Petra Dabrobosanskog gdje su, u spomen-kapeli, položeni vijenci.

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović istakao je ovaj sabor okupio oko 40 kulturno-umjetničkih društava iz Republike Srpske, Srbije i Crne Gore, te da će u takmičenju učestvovati oko 60 pjevačkih grupa.

“Jako smo ponosni na ovu manifestaciji jer je ona prerasla okvire same opštine Istočna Ilidža, grada Istočno Sarajevo i Republike Srpske“ – rekao je Božović.

Božović se zahvalio opštinama Istočno Novo Sarajevo, Trnovo, Istočni Stari Grad i gradu Istočno Sarajevo koji su, pored opštine Istočna Ilidža, koja je i generalni pokrovitelj manifestacije, finansijski pomogli u održavanju ovogodišnjeg sabora.Održavanje Sabora pomogli su i nadležno ministarstvo Republike Srpske, ministarstva iz Vlade Srbije, kao i Fond za izbjegla, raseljena lica i saradnju sa Srbima u regionu autonomne pokrajine Vojvodina – istakao je Božović.

Predsjednik Guslarskog udruženja „Vojvoda Gligor Milićević“ iz Bileće Slavko Radovanović istakao je da na Sabor dolaze četvrti put, te izrazio nadu da će to postati tradicija.

Učestvujemo u konkursu za najbolji literarni rad na temu „Božić“ kao i u scenskom prikazu. Danas ćemo se takmičiti sa muškom i ženskom pjevačkom grupom kao i sa mladom muškom pjevačkom grupom – pojasnio je Radovanović.

On je istakao da su ovakve manifestacije kao i borba člana Organizacionog odbora Ranko Skakavac primjer kako se čuva i njeguje srpstvo.

Savo Šumar, potpredsjednik Pjevačkog društva „Grbalj“ iz Kotora, istakao je da je Sabor iz godine u godinu sve kvalitetniji.

Na sabor dolazimo od njegovog osnivanja, od Prvog sabora srpskog izvornog narodnog stvaralaštva. Za sveukupnog pobjednika borili smo se 2019. godine kada smo bili drugi, borimo se ove godine i očekujemo dobar plasman – rekao je Šumar.Komentari

Pretplati se
Obavesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezane vijesti


jadran sarajevo

Jadran Sarajevo© 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services