Kultura

Održana smotra folklora

U kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo sinoć je, u okviru 16. Sabora srpskog izvornog narodnog stvaralaštva, održana smotra folklora na kojoj su učestvovala kulturno-umjetnička društva iz BiH, Srbije i Crne Gore.


Održana smotra folklora
Foto: Srna

Ranko Skakavac, predsjednik Srpskog kulturno-umjetničkog društva „Vojkovići“, organizator Sabora, rekao je da je učestvovao i najbolji guslar svih srpskih zemalja Maksim Vojvodić.

Vojvodić, član pjevačkog društva „Peča“ iz Podgorice, rekao je da se večeras predstavio pjesmom „Srpska Sparta“ koja je obilježila događaje iz prethodnih nekoliko godina u vezi sa litijama, dok se pjevačka grupa predstavila pjesmama iz Crne Gore i Hercegovine.

Prvi put na Saboru je nastupilo i Udruženje za očuvanje tradicije „Birač“ iz Vlasenice, a njihov član Sanja Milić navela je da su se predstavili vlaškim igrama koreografa Đorđa Vasića.

„Naše udruženje osnovano je prije četiri godine, trenutno imamo oko 100 članova, a nadamo se da će ove godine biti i malo više od tog broja“, rekla je Milićeva.

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović istakao je da će takmičarski dio biti organizovan za vikend, da će se sutra društva takmičiti za titulu sveukupnog pobjednika, a da je nedjelja, 4. septembera, finalni dan.

„Plan je da se ispred škole `Aleksa Šantić` u litiji ide do crkve Svetog Petra Sarajevskog, zatim slijedi takmičarski program, proglašenje pobjednika i narodno veselje“, naveo je Božović.

On je dodao da finansijska sredstava za određene aktivnosti u posljednjih nekoliko godina obezbjeđuju ministarstava Vlada Republike Srpske i Srbije a posebnu zahvalnost uputio je Pokrajinskom fondu za izbjegla i raseljena lica Vojvodine.



Komentari

Pretplati se
Obavesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezane vijesti


jadran sarajevo

Jadran Sarajevo© 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services