Skip to main content

Bosna i Hercegovina

Od zagovornika diktature OHR do molbe da ne reaguju: Očajnički zaokret politike SDA i Bakira Izetbegovića

Pozivamo visokog predstavnika Kristijana Šmita da ne donosi odluke koje su protivne zvaničnim odlukama Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.


Od zagovornika diktature OHR do molbe da ne reaguju: Očajnički zaokret politike SDA i Bakira Izetbegovića
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Tako glasi jedan od zaključaka Kolegijuma SDA koji se odnose na formiranje federalne Vlade. Podsjetićemo da su ustavni rokovi za to istekli jer potpredsjednik FBiH iz redova SDA ne želi da da svoju saglasnost.

Kao jedno od rješenja pominje se mogućnost da Šmit nametne neko „privremeno“ rješenje koje će dovesti do konačnog formiranja izvršne vlasti u FBiH koju bi činile stranke „trojke“ i HDZ BiH.

Blokade
Ono što je u ovom trenutku zanimljivo jeste politički zaokret politike SDA. Od stranke koja je egzistirala uz pomoć rješenja OHR, od stranke koja je svako malo prizivala njihovu reakciju, pretvorili su se u nekog ko moli Šmita da ne reaguje, nego da pusti da se domaći akteri dogovore.

Što, vidjeli smo nakon pretprošlih opštih izbora, može da potraje duže od četiri godine. Jer, Federacija BiH ni nakon izbora 2018. nije uspjela da formira Vladu, koja u tehničkom mandatu traje sve do danas, na čelu s premijerom osuđenim za zloupotrebu položaja u slučaju „Respiratori“.

Istina, tada je HDZ bila ta koja blokira mnogo više od ostalih, dok je sada SDA na sebe preuzela ulogu onog ko blokira i ko se poziva na konstitutivnost naroda. Kako je SDA, na čelu s Bakirom Izetbegovićem, od zagovornika protektorata stigla do stranke koja navodno zagovara demokratski dogovor domaćih strana?

“To su stranke koje funkcionišu na istom principu. I SNSD, i SDA, i HDZ. Isto se ponašaju i istovjetnim situacijama, samo što SDA do sada nije bila u takvim situacijama. Skupo su platili koketiranje sa Željkom Komšićem i podršku njegovoj kandidaturi, pa je ovaj put SDA bila žrtva zavjere. Dakle, vidimo da se SDA i Izetbegović ponašaju isto kao Dodik i Čović, koriste istu retoriku, iste partnere biraju, vidimo da sada pominju okretanje Rusiji i Kini, napadaju međunarodnu zajednicu, Amerika i Velika Britanija su im neprijatelji… Priča im je ista kao Čovićeva na osnovu koje 15 godina dobija izbore: legitimni predstavnici, preglasavanje jednog naroda od strane drugog… To zaista zvuči suludo kada tolike godine kritikuju HDZ zbog te retorike, a sada tvrdite da Hrvati mogu sa 20 odsto to da rade Bošnjacima. Ali, lakše im prolazi priča kada kažu da su im Hrvati neprijatelji nego da kažu da su ih smijenili Bošnjaci. Buduća vladajuća koalicija u FBiH ima oko 400.000 bošnjačkih glasova, znači – neće ih smijeniti Hrvati “– ocjenjuje za Srpskainfo politička analitičarka iz Sarajeva, Ivana Marić.

Mišljenja je da je SDA u nezavidnom položaju, naročito njen predsjednik Bakir Izetbegović, kome loše ide i na političkom i na privatnom planu. Ako se nastavi oduzimanje zvanja njegovoj supruzi Sebiji, vjerovatno će biti smenjena i sa mjesta generalnog direktora UKC Sarajevo.

“Na sve to, on lično je izgubio izbore za člana Predsjedništva BiH. Do sada se nikada nije desilo da SDA izgubi od građanske opcije to mjesto. Posebno, uz toliko veliki broj glasova, nisu uspjeli da postanu dio vladajuće koalicije jer nijedna stranka, osim DF Željka Komšića, ne želi s njima u vlast. To su sve pitanja zbog kojih je Izetbegović morao da podnese ostavku“ – kaže Marićeva.

Umjesto, toga, Izetbegović očajnički pokušava da ubaci SDA u vlast, makar na federalnom nivou, ne bi li na taj način mogao da ostane na čelu stranke. Ako u tome uspije, Marićeva tvrdi da bi to bio samoubilački potez za stranku.

“Godine 2014. SDP BiH je mogao da blokira formiranje Vlade FBiH jer je imao sličnu situaciju, ali nisu čak ni insistirali na svom potpredsjedniku FBiH nego su glasali za kandidata DF koji je bio dio vlasti. Pokazali su da poštuju volju birača. SDA to očito nema namjeru i blokiraće dokle bude mogla. Očito je da su svi svjesni da će Šmit reagovati, da neće dozvoliti da blokiraju vlast i da Šmit neće nametnuti volju biračima, nego će upravo ispoštovati volju birača, koju su SDA i DF na vrlo sumnjiv način korigovali. Tako što su na svoju stranu prevukli delegate koji su kampanje vodili na kritici SDA“ – zaključuje Marićeva.

“FINALNI POZIV DA SE URAZUME”
Očekujem da političari dođu do rješenja ove blokade i što prije nastave s formiranjem Vlade koja ima podršku parlamentarne većine. To je njihova obaveza prema biračima. Ukoliko se oni odriču ove odgovornosti, opredijeljen sam u namjeri da osiguram da se poštuje volja građana i da građani imaju koristi od Vlade koja radi u njihovo ime, bez obzira na njihovu etničku i vjersku pripadnost, pa i na pripadnost političkoj stranci. Onima na koje se ovo odnosi treba biti jasno – ovo je finalni poziv da se urazume! Očekujem da uskoro počnu raditi i to uspješno. Neće biti više finalnih poziva, izjavio je Kristijan Šmit.Komentari

Pretplati se
Obavesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezane vijesti