Kavkaz

Obnovljeni sukobi Azerbejdžana i Jermenije

Jermenija je saopštila da su jedinice oružanih snaga Azerbejdžana otvorile intenzivnu vatru u pravcu više jermenskih gradova koristeći artiljeriju, velikokalibarsko i lako streljačko naoružanje.


Obnovljeni sukobi Azerbejdžana i Jermenije
Foto: ANADOLIJA/RESUL REHIMOV

Vlada Jermenije se već obratila Rusiji, Organizaciji ugovora o kolektivnoj bezbjednosti i Savjetu bezbjednosti UN u vezi sa sukobima na granici sa Azerbejdžanom, rekao je za Tas vladin zvaničnik iz pres službe.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštilo je da su jermenske oružane snage izvele veliku sabotažu na granici dvije zemlje.

„Zbog hitnih mjera koje su naše jedinice preduzele da odmah spriječe ove aktivnosti, došlo je do oružanog sukoba“, navodi se u saopštenju ministarstva.

Takođe je saopšteno da je azerbejdžanska vojska pretrpjela gubitke u ljudstvu i vojnoj infrastrukturi zbog granatiranja oružanih snaga Jermenije, a Jerevan nije izvijestio o žrtvama, ali je rečeno da su sukobi nastavljeni tokom noći.

Vlada u Jerevanu saopštila je da će se pozvati na sporazum o saradnji sa Rusijom i apelovati na ODKB, bezbjednosni blok koji predvodi Rusija, kao i Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

Pored ruskog predsjednika Vladimira Putina, jermenski premijer Nikol Pašinjan pozvao je francuskog predsjednika Emanuela Makrona i državnog sekretara SAD Entonija Blinkena da razgovaraju o situaciji.

Blinken je pozvao na hitan prekid neprijateljstava za koje svaka strana okrivljuje onu drugu.

Sukob je prvi put izbio krajem 1980-ih, kada su jermenske snage zauzele oblasti u blizini Nagorno-Karabaha, međunarodno priznate kao teritorija Azerbejdžana, ali sa većinskim jermenskim stanovništvom.

Azerbejdžan je povratio te teritorije u borbama 2020. godine, koje su okončane primirjem uz posredovanje Rusije i povratkom hiljada stanovnika u svoje domove iz kojih su pobjegli.

Lideri obje zemlje su se od tada nekoliko puta sastajali da bi sklopili sporazum za uspostavljanje trajnog mira.Komentari

Pretplati se
Obavesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

jadran sarajevo

Jadran Sarajevo© 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services