Skupština ratnih vojnih invalida (RVI) Republike Srpske donijela je odluku da se ovaj datum proglasi kao slava ove organizacije i da se svake godine obilježava na prigodan način.

Obilježen Dan ratnih vojnih invalida Republike Srpske

U čast prvog obilježavanja predstavnici Saveza iz Vojvodine, poslije intoniranja himni Republike Srpske i Srbije, predali su kolegama iz Srpske zastavu trobojku dugu 50 metara u nadi da će još više povezati dva bratska saveza, odnosno Republiku Srpsku i Srbiju sa Vojvodinom.


Obilježen Dan ratnih vojnih invalida Republike Srpske
FOTO: Сретен Митровић

U cilju očuvanja sjećanja na 10. septembar 1993. kada je Narodna skupšina Srpske donijela prvi zakon o statusu i pravima ratnih vojnih invalida i porodica poginulih boraca juče je u Rogatici prvi put obilježen ovaj datum.

Skupština ratnih vojnih invalida (RVI) Republike Srpske donijela je odluku da se ovaj datum proglasi kao slava ove organizacije i da se svake godine obilježava na prigodan način.

Domaćin je bilo Udruženje RVI u Rogatici, čiji je predsjednik Milomir Ećimović i predsjednik Skupštine RVI Srpske, a prisustvovali su predstavnici Saveza Republike na čelu sa predsjednikom Draganom Vrhovcem i predstavnici većeg broj udruženja RVI širom Republike Srpske.

Nastavljajući tradiciju zajedničkog druženja svoj prilog dali su i predstavnici Saveza RVI i porodica poginulih boraca Vojvodine na čelu sa predsjednikom Milenkom Dubravcem i saradsnicima.

Dan RVI Srpske u Rogatici počeo je polaganjem vijenca pred Spomen-sobom koja čuva sjećanje na 291 poginulog borca sa područja rogatičke i nekih susjednih opština u posljednjm ratu, a parastos u Spomen-sobi održao je paroh crkve u Rogatici Predrag Masal.

Ovom prilikom predstavnici Saveza još jednom ukazali su na težak položaj RVI.

– Tražimo da osnovica za obračun invalidnine bude prosječna ostvarena plata u Republici i da se RVI oslobode plaćanja lijekova, jer neki invalidi za lijekove daju i cijele svoje invalidnine, posebno oni od 5 do 10 kategorije invalidnosti – istakli su iz Udruženja.

– Uz to, tražimo i veće učešće lokalnih zajednica u rješavanje materijalnih i drugih problema RVI, jer smo mi i njihovi, a ne samo državni problemi – naveli su.

Inače, RVI su, rekao je ovom prilikom predsjednik Saveza Dragan Vrhovac, kategorija u opadanju.

– Bilo nas je preko 45.000, a posljednji podaci govore da je sadašnje stanje oko 33.000. Ali smo zato da se po svaku cijenu čuva i sačuva Republika Srpska. Bez nje ne bi bilo ni nas – naglasio je Vrhovac.

U čast prvog obilježavanja predstavnici Saveza iz Vojvodine, poslije intoniranja himni Republike Srpske i Srbije, predali su kolegama iz Srpske zastavu trobojku dugu 50 metara u nadi da će još više povezati dva bratska saveza, odnosno Republiku Srpsku i Srbiju sa Vojvodinom.Komentari

Pretplati se
Obavesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezane vijesti


jadran sarajevo

Jadran Sarajevo© 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services