Novi medicinski izum

Novi medicinski izum: Naučnici testiraju injekciju za mamurluk

Američki naučnici istražuju bi li se uz pomoć „injekcije za otrežnjenje“ moglo pomoći alkoholiziranim pacijentima da se oporave od negativnih posljedica mamurluka.


Novi medicinski izum: Naučnici testiraju injekciju za mamurluk
FOTO: MARKO POPOVIĆ/RINGIER

Istraživači sa Univerziteta Sautvestern u Teksasu laboratorijskim su miševima ubrizgali “preveliku” dozu etanola, što je ekvivalent prekomjernoj konzumaciji alkohola kod ljudi.

Potom su, u sklopu istraživanja ‘alkoholiziranim’ životinjama ubrizgali hormon FGF21 (faktor rasta fibroblasta 21), koji se nalazi u jetri.

Hemikalija je poslala signal mozgu da se treba zaštititi od štetnog učinka alkohola.

Otkrili su da je miševima s nižom prirodnom razinom hormona trebalo više vremena za oporavak u odnosu na ostale.

Pokazalo se da velike doze FGF21 “znatno ubrzavaju” proces otrežnjenja jer stimulišu moždane stanice povezane s uzbuđenjem – čak i kada se razina etanola u njihovu tijelu nije promijenila.

Poznato je da FGF21 štiti od negativnih učinaka alkohola tako što ga brže razgrađuje i stimuliše moždane stanice.

Miševi su testirani na refleks uspravljanja i ravnotežu nakon izlaganja etanolu.

Voditelj studije dr. Stiven Kliv s teksaškog univerzitea kazao je kako se nada da će FGF21 biti koristan u liječenju pacijenata koji stignu u bolnicu zbog akutnog trovanja alkoholom, piše Klix.– Povećana budnost pacijenta uveliko bi nam koristila u ovakvim situacijama, najprije zato što bismo izbjegli potrebu za intubiranjem, a treba podsjetiti da se pacijenti bez svijesti mogu ugušiti u vlastitoj bljuvotini, ali i da bismo ubrzali proces procjene i liječenja ostalih povreda koje nerijetko nastanu istodobno, rekao je on. – Otkrili smo da jetra nije uključena samo u razgradnju alkohola. Ona šalje hormonski signal mozgu da se zaštiti od štetnih učinaka trovanja, uključujući gubitak svijesti i koordinacije, pojasnio je.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezane vijesti


jadran sarajevo

Jadran Sarajevo© 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services