Nova hapšenja zbog ubistva načelnika Bašića

Policajac Dejan Jurišić, koji je danas uhapšen u Prijedoru, osumnjičen je za iznuđivanje, ali i da je odavao službene tajne Daliboru Railiću Dugom, koji je osumnjičen da je naručio ubistvo načelnika krim policije Policijske uprave Prijedor, Radenka Bašića.

Izvor Srpskainfo pojasnio je da je Jurišić bio zapolen kao inspektor za organizovani kriminal u PU Prijedor, a da je kasnije bio raspoređen na drugo radno mjesto.

Osim Jurišića, danas su u Prijedoru uhapšeni još Bojan Dejanović i Haris Gredelj. Njih trojica se sumnjiče da su bili dio opasne kriminalne grupe koja se bavila narko poslovima, ali i naručila ubistvo Bašića.

Odavao službene tajne

Načelnik kriminalističke policije Bašić ubijen je 21. marta ove godine. On je likvidiran kada je u jutarnjim časovima krenuo pješke na posao. Ubica mu je prišao s leđa i ispalio hitac u glavu. Od zadobijenih povreda Bašić je preminuo na licu mjesta. Tada je pokrenuta jedna od najvećih istraga MUP Srpske, na kojoj je u Prijedoru radilo na stotine policajaca, što je ubrzo dalo i rezultate. Otkriveno je da je organizator ubistva Dalibor Ralić, koji je Aleksandru Mijatoviću platio da ubije Bašića.

Sagovornik Srpskainfo je pojasnio da je Jurišić veoma blisko sarađivao s Dejanovićem, koji je Railićev kum.

– Njih dvojica su takođe osumnjičeni da su zajedno počinili iznudu, ali se sumnja i da je Jurišić sarađivao s Railićem. Policija je došla do informacija da je on odavao tajne Railiću i kriminalcima o policijskim aktivnostima. Osim toga, sumnja se da je i na razne načine štitio kriminalce – rekao je izvor blizak istrazi.

Dodao je da je Gredelj uhapšen zbog trgovine narkoticima.

Opasni momci

U Tužilaštvu BiH su rekli da se uhapšeni dovode  u vezu s organizovanom kriminalnom grupom, koja se istražuje zbog teškog ubistva načelnika krim-policije Prijedor Bašića, kao i niza teških krivičnih djela povezanih sa narko kriminalom i krijumčarenjem droga.

Uhapšeni su dio veoma opasne kriminalne grupe, koja je razbijena policijskom akcijom „Storidž“.

Svi uhapšeni u toj akciji, kao i danas u Prijedoru, odranije su poznati policiji po veoma teškim krivičnom djelima i važili su za veoma opasne ljude.

Prije svega, to se odnosi na Railića. On je uhapšen na početku istrage ubistva Bašića, ali ga je prijedorsko tužilaštvo tada pustilo na slobodu! Međutim, čim je izašao ispred zgrade uhapšen je po nalogu Tužilaštva BiH zbog sumnje da je dio grupe koja se bavila prodajom droge. Osim za ubistvo Bašića, on je osumnjičen da je organizovao i likvidaciju Mihajla Stupara zvanog Šmit. Bavio se i prodajom droge, a osuđivan je i zbog nasilničkog ponašanja.

Mijatović je sa djevojkom Jelenom Tegel 2007. godine ubio Sašu Ilića Španca na parkingu UKC Republike Srpske. Tegel je pozvala Španca da se vide, a tu ga je u zasjedi čekao Mijatović. Godinu kasnije osuđen je na 16 i po godina zatvora.

Dejanović je i u maju ove godine hapšen u nastavku akcije “Storidž”, ali je tada pušten da se brani sa slobode. S njim su uhapšeni Vladimir Pavić i Mehmed Bojić iz Sanskog Mosta, koji se takođe dovode u vezu s Railićevom kriminalnom grupom.

Gredelj je takođe poznat policiji po teškim krivičnim djelima. On je 2016. godine osuđen na šest i po godina zatvora zbog pomaganja i saučesništva u ubistvu Krajiškog Ramba, Nedžada Kličića, 14. septembra 2014. godine. Inače, Gredelj je bio poznat kao veoma uspješan sportista i kik bokser kluba “Viner”.

NULTA TOLERANCIJA

Direktor policije Siniša Kostrešević rekao je da policija Republike Srpske ima nultu toleranciju na organizovani kriminal, a posebno prema pripadnicima MUP koji su uključeni u kriminalne radnje u vezi sa zloupotrebom droga. On je naveo da je u Prijedoru uhapšen inspektor koji se dovodi u vezu sa izvršenjem više krivičnih djela, iznuda, ucjena i krivično djelo u vezi sa zloupotrebom droga.

U MUP Srpske su istakli, navodeći inicijale, da će Jurišić biti suspendovan, a protiv njega će biti podnesen zahtjev za sprovođenje unutrašnjeg postupka.

hronika, MUP RS

Pretplati se
Obavesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
jadran sarajevo

Jadran Sarajevo© 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services