Skip to main content

„Nismo idioti“

„Nismo idioti“ Tajvanski ministar reagovao na sastanak Putina i Sija

Tajvanski ministar spoljnih poslova kritikovao je pokušaje Kine da se predstavi kao mirotvorac u sukobu u Ukrajini, dok „prijeti ratom samoupravnom ostrvu“.


„Nismo idioti“ Tajvanski ministar reagovao na sastanak Putina i Sija
FOTO: SERGEI BOBYLEV/SPUTNIK/KREMLIN POOL/EPA

Narodna Republika Kina prijeti ratom protiv Tajvana i drugih, ali želi da predloži mirovni plan Rusiji, koja je pokrenula rat protiv Ukrajine objavio je ministar spoljnih poslova Džozep Vu na Tviter nalogu tog ministarstva.

– Mi nismo idioti. Želite mir? Obje autokrate treba odmah da prestanu sa svojim prijetnjama, agresijom i ekspanzionizmom – dodao je.

Vu je spomenuo kineskog čelnika Si Đinpinga i ruskog predsjednika Vladimira Putina dok Si boravi u trodnevnoj posjeti Moskvi koju je Peking opisao kao “putovanje mira”. Putin je juče rekao da je Rusija spremna da prouči kineski prijedlog za rješavanje situacije u Ukrajini, ali su zapadni čelnici izrazili skepticizam o ulozi Pekinga kao mirovnog posrednika.

Kineska vladajuća Komunistička partija nikada nije kontrolisalaTajvan, ali tvrdi da je samoupravna ostrvska demokratija njena i ponovo odbija da isključi mogućnost preuzimanja silom. Kina takođe sve više vrši vojni pritisak na Tajvan redovnim slanjem aviona i mornaričkih brodova preko srednje linije Tajvanskog prolaza, piše Index.hr.Komentari

Pretplati se
Obavesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezane vijesti