Skip to main content

Oglasio se Teniski savez Republike Srpske

„Nije bila ugrožena bezbjednost kadeta“ Oglasio se Teniski savez Republike Srpske

Tensiki savez Republike Srpske oglasio se nakon što je u javnost procurio snimak kadeta Policijske akademije kako provjeravaju nosivost tribina na novoizgrađenom Centralnom terenu za turnir Srpska open.


„Nije bila ugrožena bezbjednost kadeta“ Oglasio se Teniski savez Republike Srpske
FOTO: N1INFOSA/TWITTER/SCREENSHOT

Video koji je juče postao viralan izazvao je brojne osude, a TS RS negira da se radilo o zloupotrebi polaznika akademije.

– Prije svega, moramo da naglasimo da se radilo o ispitivanju tribinskih nosača koje je u skladu sa svjetskim standardima i da pritom ni na koji način nije ugrožena ničija bezbjednost. Ispitivanje tribinskih nosača je izvedeno u skladu sa standardom JUS U.M1.047 (Ispitivanje konstrukcija probnim opterećenjem i ispitivanje do sloma). Ispitivanju se pristupilo nakon detaljnog pregleda dokumentacije, kontrolnog proračuna, uvida u ateste ugrađenih materijala i izvještaja nadzornog ineženjera. Konstrukcija tribina ni u jednom trenutku nije bila kritična u pogledu nosivosti. Svjetska praksa je da se tribine ispituju ljudskom navalom, te harmonizovanim skakanjem. Ispod tribinskih nosača se nalazio tim eksperata sa postavljenim instrumentarijem za praćenje statičkog i dinamičkog ponašanja konstrukcije. Tribine su projektovane na korisno opterećenje od 750 kg/m2, dok je ostvareno opterećenje sa kadetima iznosilo cca 500 kg/m2 – navedeno je u saopštenju.

Potrebno je napomenuti da su kadeti pozicionirani na način da je dio sjedio na klupama, a dio je stajao okolo, praktično su svi uticajni dijelovi nosača bili opterećeni, navode iz TS RS.

– Ovo predstavlja opterećenje koje se nikad više neće desiti na konstrukciji. Dobijeni ugibi nosača su cca 0.10 mm (praktično zanemarivo) i manja su od računski dobijenih, što potvrđuje da konstrukcija posjeduje i više nego potrebnu nosivost. Pored ugiba, praćene su i pojave prslina kojih nije bilo ni pod maksimalnim opterećenjem. Organizator ATP Srpska open 2023 u saradnju sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske planira i preduzima sve potrebne mjere i radnje kako bi predstojeći turnir protekao u najboljem mogućem bezbjednosnom ambijentu. Osim angažovanja policijskih službenika, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske je omogućilo da za potrebe našeg turnira kadeti Policijske akademije budu volonteri na ovom turniru, na čemu smo im posebno zahvalni – navodi se u saopštenju i dodaje da kadeti Policijske akademije već pomažu u pripremama oko same organizacije turnira, a tokom turnira njihova uloga biće višestruka, od usmjeravanja publike, kontatka sa obezbjeđenjenja, do pomoći na tehničkim teniskim turnirima.

Da podsjetimo, turnir počinje u nedjelju mečevima kvalifikacija, a prvo kolo na programu je u ponedjeljak i utorak. Za srijedu od 19 zakazano je zvanično otvaranje kompleksa.Komentari

Pretplati se
Obavesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezane vijesti