Teško se odlučuju na indeks

Ni siguran posao nije dovoljan motiv za upis na pojedine fakultete

Ni siguran posao po završetku studija mladima očigledno nije dovoljan motiv da se upišu na pojedine fakultete, na kojima će, po svemu sudeći, i nakon drugog upisnog roka ostati poluprazni amfiteatri.


Ni siguran posao nije dovoljan motiv za upis na pojedine fakultete
Foto: Itisff

Rok za podnošenje prijava u drugom upisnom roku na fakultetima oba javna univerziteta u Republici Srpskoj istekao je u petak. Iako su raspolagali i sa 1.072 slobodna mjesta na budžetu, da bi podijelili što više indeksa, ipak će morati da sačekaju treću sreću.

Prodekan za nastavu na Rudarskom fakultetu u Prijedoru Svjetlana Sredić rekla je za “Glas Srpske” da drugi rok i nije baš ispunio očekivanja te da se nadaju da će u trećem upisati još nekoliko brucoša.

“I nakon dva roka ostaje nam slobodnih 14 mjesta. U drugom roku stigle su nam četiri prijave. Ako realno sagledamo situaciju, ovo je globalni problem, prije svega demografski, jer sve je manje svršenih srednjoškolaca, tako da ne možemo ni mi očekivati više. Ono što pomalo začuđuje jeste da mladi ne žele da se upisuju na tehničke fakultete, iako se po završetku odmah mogu zaposliti. Preduzeća koja se bave rudarstvom, geologijom, obraćaju nam se i stalno traže inženjere, a mladi, iz nekih samo njima poznatih razloga, ne upisuju se na tehničke fakultete“ – rekla je Sredićeva.

Mnogo bolja situacija nije ni na banjalučkom Tehnološkom fakultetu, gdje se u petak do 14 časova prijavilo pet kandidata.

“Od ukupnog broja prijavila su se tri kandidata na studijski program tekstilno inženjerstvo te po jedan na program prehrambene tehnologije i industrijske biotehnologije i grafičko inženjerstvo“- rekli su u Studentskoj službi ovog fakulteta, dodavši da je lani u drugom roku bilo nekoliko prijava više.

Na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu kažu da su očekivanja donekle ispunjena, s obzirom na to da je u vrijeme našeg poziva, pred sami istek roka za prijave, bilo ukupno 166 prijavljenih kandidata.

“Imajući u vidu da se prošle godine u drugom roku prijavio 141 kandidat, ovo je blago povećanje. Projektovali smo da bismo u najboljem slučaju mogli imati oko 200 kandidata, tako da je ovo zadovoljavajuće. Nadamo se da će se najveći broj prijavljenih kandidata i upisati na željeni fakultet“ – rekao je za “Glas” prorektor za nastavu Univerziteta u Istočnom Sarajevu Vladimir Vladičić.

On je dodao da će svakako i nakon drugog roka na većini fakulteta ostati po nekoliko slobodnih i budžetskih mjesta te da će Univerzitet svakako organizovati i treći rok.

Prijemni ispit

Prijemni ispit na fakultetima oba javna univerziteta zakazan je za ponedjeljak. Na Akademiji umjetnosti u Banjaluci polaganje prijemnog ispita u drugom roku traje od 5. do 9. septembraKomentari

Pretplati se
Obavesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezane vijesti


jadran sarajevo

Jadran Sarajevo© 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services