Skip to main content

Nešić sa evropskim komesarima

Nešić sa evropskim komesarima „Za bezbjednu budućnost regiona od presudnog značaja je da se ubrza evropski put BiH

Ministar bezbjednosti BiH Nenad Nešić boravi u radnoj posjeti Briselu, koju je započeo odvojenim sastancima sa komesarom EU za susjedstvo i proširenje Oliverom Varheljijem i komesarkom EU za unutrašnje poslove Ilvom Johanson.


Nešić sa evropskim komesarima „Za bezbjednu budućnost regiona od presudnog značaja je da se ubrza evropski put BiH
FOTO: MINISTARSTVO BEZBJEDNOSTI BIH

Ufokusu razgovora Nešića i Varheljija bio je evropski put BiH i ispunjavanje obaveza bezbjednosnog sektora u ovoj oblasti.

Istaknuto je da dobijanje statusa kandidata BiH za članstvo u EU treba iskoristiti kako bi se ubrzalo ispunjavanje preporuka EU i uspostavljanje saradnje sa bezbjednosnim agencijama EU.

Nešić je naglasio da je za bezbjednu i stabilnu budućnost regiona od presudnog značaja da se ubrza evropski put BiH.

– Dogovoreni politički cilj Savjeta ministara u ovom mandatu je rad na priključenju EU i naš kabinet se prema tome ophodi izuzetno ozbiljno i posvećeno. Kao ministar bezbjednosti insistiram na jedinom mogućem putu ka EU – putem dogovora, kompromisa, razgovora i konkretnih rezultata, a sve to uz poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH – kazao je Nešić.

Nešić je informisao komesara Varheljija da su otklonjene i posljednje prepreke za uspostavu pune operativne saradnje sa Europolom, koja će biti ozvaničena otvaranjem kancelarije Kontakt tačke u Ministarstvu bezbjednosti u maju i slanjem oficira za vezu sa Europolom u Hag.

Takođe, razgovarano je o uspostavljanju saradnje sa FRONTEX-om, te je izražen optimizam u pogledu potpisivanja sporazuma o saradnji i sa ovom EU agencijom.

– Sa komesarkom Johanson posebna pažnja je posvećena upravljanju migracijama i povratka migranata u zemlje porijekla. Nešić je naglasio da je BiH opredijeljena za intenzivniju saradnju sa zemljama Zapadnog Balkana i sa Evropskom unijom u pristupu upravljanja migracijama, posebno na planu sprečavanja ilegalnih migracija i zajedničke borbe protiv organizovanih kriminalnih grupa – saopšteno je iz Ministarstva bezbjednosti BiH.Takođe, razgovarano je o zajedničkoj borbi protiv terorizma, prevencije i borbe protiv nasilnog ekstremizma kao i saradnje i jačanja borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.Komentari

Pretplati se
Obavesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezane vijesti