„Kralj kriptovaluta“ pao u Crnoj Gori: Osnovao firmu u Srbiji dok ga je tražio Interpol

Dokumenti iz Agencije za poslovne registre pokazuju da je Kvon registrovao kompaniju “Codokoj22 d.o.o. Beograd” 12. oktobra, sa adresom u glavnom gradu Srbije, piše DL News.

Do Kvon je jedini vlasnik kompanije i direktor zajedno sa Han Čang-Junom iz Čai korporacije. Interpol je izdao potjernicu za Kvonom 20. septembra.

Kvon, koga optužuju da stoji iza gubitaka većih od 40 milijardi dolara, uhapšen je na podgoričkom aerodromu 23. marta.

Sindikat traži izjednačavanje koeficijenata: Službenik ima 300 KM veću platu od nastavnika

Ovo za Srpskainfo kaže profesor koji već deceniju radi u jednoj srednjoj školi u Banjaluci.

– Tolika razlika u plati pokazuje i to kakav je odnos cjelokupnog društva prema obrazovanju. To je, zapravo, svima dobro poznata činjenica. Ako želimo dobro našem narodu, moramo imati dobre obrazovne temelje. To, između ostalog, znači da učitelji, nastavnici i profesori, ali isto tako i đaci i studenti, moraju da imaju dobre uslove za rad i učenje. Na nama svima je da odlučimo šta želimo – poručuje ovaj profesor koji nje želio da mu otkrivamo ime.

On je samo jedan od oko 15.000 zaposlenih u oblasti obrazovanja, nauke i kulture koji imaju plate manje od 250 do 308 KM u odnosu na ostale zaposlene u javnom sektoru sa visokom stručnom spremom.

Zato je Sindkat obrazovanja, nauke i kulture aktuelizovao ovaj problem. Razlog za ovim nevjerovatnim razlikama u platama je zbog različitih platnih koeficijenata, iako svi primaju platu iz budžeta i imaju regulisane plate zakonima o platama.

–  Memorandum o zajedničkim mjerama koji je Savez sindikata RS potpisao sa premijerom RS još 2017. godine je predviđeno izjednačavanje platnih koefcijenata i to postepeno od 2019. do kraja 2022. godine. Jeste bila korona, ali se ništa nije uradilo da se realizuje mjera iz Memoranduma zbog čega smo primorani da se borimo na sve načine da ispravimo nepravdu  – kaže za Srpskainfo Dragan Gnjatić, predsednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS.

Na pitanje zašto tek sada aktuelizuju ovo pitanje, odnosno zašto nisu ranije pogotovo jer su znali da planiranim budžetom za ovu godinu nije predviđen novac u te svrhe, Gnjatić kaže da su čekali da istekne rok iz Memoranduma, a to je 31. decembar 2022. godine.

On nije htio da komentariše spekulacije da su “glas digli zaposleni u prosvjeti koji su članovi Ujedinjenje Srpske jer više na čelu resornog Ministarstva nije član te stranke”.

– Mi kao Sindikat moramo preduzeti određene mjere. Insistiramo da dođemo do što kvalitetnijeg rješenja, kako bi bili u ravnopravnom položaju sa ostalim korisnicima budžeta. Ako se ova nepravda ne ispravi što prije, ne isključujemo proteste i štrajk – poručuje Gnjatić.

On kaže da je ovo zaključeno i na sjednici Republičkog odbora Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske.

Za početak traže pregovore sa resornim ministrima od kojih očekuju podršku u ovoj borbi.

Ministarka prosvjete i kulture Željka Stojčić je 7. marta razgovarala sa predstavnicima ovog Sindikata, te im poručila da svako povećanje mora da bude u skladu sa realnim budžetskim mogućnostima.

Predstavnici Sindikata razgovaraće i sa ministrom za viskoškolsko obrazovanje, te će uputiti ponovo dopis za pregovore sa Ministarstvom prosvjete, ali i sa premijerom RS.

– Moja poruka Vladi RS, ali i celoj javnosti je da imamo veliku grupu nezadovoljnih ljudi. Zato predlažem da vidimo kako ćemo da riješimo ovaj problem – poručuje Gnjatić.

Po posljednjim javno dostupnim podacima, u osnovnim školama zaposleno je 7.724 nastavnika, u srednjim 3.945 nastavnika, a u visokoškolskim ustanovama  2.722 nastavnika i saradnika.

Javni izdaci za formalno obrazovanje u Republici Srpskoj u 2021. godini iznosili su 518,8 miliona KM ili 4,1 odsto bruto domaćeg proizvoda. Čak 99 odsto novca odlazi samo na bruto plate i materijalne troškove.

Prijeteći bacanjem bombe tražila novac: Djevojka osuđena na godinu i po zatvora jer je ucjenjivala partnera

Njen branilac Petko Budiša kazao je da je tokom postupka odbrana uspjela da dokaže da optužena nema veze sa smrću mladića.

– Svakako kad dobijemo presudu odlučićemo o daljim koracima i žalbi na nju. Uspjeli smo dokazati da smrt mladića nije rezultat njenih postupaka – rekao je Budiša.

Prema presudi koja je objavljena na internet stranci bijeljinskog Osnovnog suda, navodeći inicijale, ova devojka je krivično djelo počinila krajem 2020. godine. Ona se svom momku lažno predstavljala kao opasni kriminalac B. K. iz Tuzle i prijeteći bacanjem bombe tražila novac.

– Optužena M. M. je od N. M. sa kojim je bila u emotivnoj vezi u dužem periodu tražila i dobijala novac. Kada je jednom prilikom neutvrđenog dana u septembru 2020. godine zatražila 1.300 KM, on joj nije mogao da udovolji pa ga je prisilila. Predstavila se kao K. B. te je mladiću uputila poruku da je dug koji je ona imala prema B. B. sada njegov, jer je ljubomoran na njihovu vezu te da će ako mu, ako ne plati dug, baciti bombu – stoji u presudi, piše Glas Srpske.

Dodato je da je N. M. prijetnje shvatio ozbiljno te je optuženoj poslao poruku da će sve prijaviti policiji, a ona mu je odgovorila da B. B. više ne potražuje pare od njega, jer mu se u međuvremenu rodilo dijete pa časti. Miloš. N. je pronađen obješen u oktobru 2020. godine i iza sebe je ostavio oproštajno pismo pomoću kojeg je policija utvrdila da je duže vrijeme bio izložen prijetnjama i ucjeni putem Instagram profila opasnog kriminalca iz Tuzle. Taj profil je navodno napravila optužena.

Miličević o Elektroprivredi Srpske “Potreban veći monitoring i kontrola rada”

Ovo je rekao v.d. predsjednika SDS Milan Miličević na konferenciji za medije te stranke u Trebinju.

– Reorganizacija javnih preduzeća koja je u toku pokazuje da je u sistemu “Elektroprivrede RS” u pet proizvodnih preduzeća trenutno zaposleno ukupno oko 4.900 radnika, a da je višak 900 radnika. To su rudnici i termoelektrane u Gacku i Ugljeviku koji zapošljavaju zajedno oko 3.700 radnika, te tri hidroelektrane na Trebišnjici, Vrbasu i Drini u kojima ukupno ima oko 1.160 radnika. U isto vrijeme se provodi novo partijsko zapošljavanje, što smo mogli da vidimo nedavno na protestima nezadovoljnih građana ispred RiTE Gacko – navodi Miličević.

On ističe da “iako je zbog bolje produktivnosti i efikasnosti rada otpremnine u ERS dobilo više od 1.200 radnika, uglavnom u periodu prije izbora, na šta je potrošeno 31 milion KM, sve ovo se radi bez jasnog plana, pri čemu na platni spisak ponovo tajno stižu novi radnici, uglavnom kadrovi vladajućih partija iako prema Zakonu o radu ne smiju se na iste pozicije zapošljavati ljudi u roku od godinu dana”.

– U isto vrijeme Elektroprivreda RS je potpuno netransparentnom procedurom i daleko od očiju javnosti preuzela koncesiju i propali projekat HE “Mrsovo” na rijeci Lim kod Rudog od preduzeća “Komsar” Rašida Serdarova, a cifra koja se pominje je 100 miliona evra. SDS je u Narodnoj skupštini Republike Srpske tražio formiranje Anketnog odbora kako bi se ispitale sve mutne radnje vezano za ovaj projekat i javnost o njima informisala, ali je vladajuća većina to odbila – rekao je Miličević.

U svakom slučaju, kako je dodao, Elektroprivreda RS i njeno poslovanje, kao i netransparentne odluke Vlade, u cjelini su za jedno ozbiljno pretresanje i jači monitoring javnosti, jer se radi o javnim dobrima i resursima koji su u interesu svih građana Republike Srpske, a ne jedne interesne grupe.

Detalji jezive tuče djevojaka u Sarajevu „Meni je lice sve izrezano, imam i na vratu rez“

Jedna od djevojaka u ispovijesti otkriva detalje, kako je rekla, napada. Dodaje da je u stanju šoka i strahuje za vlastiti život.

Pobjegla u sobu

Tvrdi da su joj na vrata stana u kojem živi su pozvonile dvije djevojke. Poznaje ih, tek toliko da zna ko su. Čim je otvorila vrata, kaže, počele su da je udaraju, piše Dnevni Avaz.

– Cure su došle meni na vrata, pozvonile, ja sam mislila da je neko iz zgrade i otvorila sam, a njih dvije su nasrnule na mene. Upale su mi u hodnik, jedna je počela nožem da me reže, a druga je uzela štanglu od mog usisivača koji se nalazio u hodniku i počela me udarati. Prije nego me počela udarati zatvorila je ulazna vrata. Ja sam se nekako otrgla i pobjegla u dnevnu sobu koju sam zatvorila, a one su provalile. Uopšte nije bilo nikakvog verbalnog sukoba. Čim su me vidjele skinule su svoj nikab, stisnule zube i upale mi u stan – govori djevojka.

Ona ističe da ih ne poznaje lično, ali da zna ko su.

– Ranije mi je jedna od njih prijetila jer sam davno bila s momkom s kojim je ona bila poslije mene. Ne znam zašto me još uvijek zbog toga proganjala – dodaje.

Dozivala komšinicu

Razočarana je, što se ovaj slučaj karakteriše kao slučaj s lakšim tjelesnim povredama, jer smatra da je riječ o pokušaju ubistva.

– Meni je lice sve izrezano, meso mi je bukvalno visilo sa desnog obraza. Ruka mi je rasječena. Probala je da mi ide na vrat, ja sam branila vrat tako da je ona išla po rukama i po licu. Imam i na vratu ispod lijevog uha prema dolje rez. Ja sam samo gledala da ne padnem na pod, jer sam onda gotova – kroz suze govori djevojka.

Nakon što je počela da se dere i doziva komšinicu kako bi joj kazala da zove policiju njih dvije su pobjegle.

– One su pobjegle, ja sam izašla i onda me je komšija našao u haustoru krvavu – opisuje na cijeli događaj.

Brine za sigurnost

Dodaje da je jako zabrinuta za svoju i sigurnost svoje porodice.

– One nisu ovdje, ali dolaze često. Ne znam kako ta osoba uopšte zna gdje ja živim. Jako sam zabrinuta i zato što je puštena, mislim da će me kad-tad dokrajčiti i ne znam zašto – zaključuje nesrećna djevojka.

Bisera otvorila konzulate bez budžeta i radnika: Istražujemo ko je kriv za 3 fiktivna DKP BiH

Međutim, ostaje pitanje ko je kriv što su ambasada i konzulati otvoreni prije nego što je završeno sve ono što ide prije toga, čime je učinjeno nekoliko nezakonitih radnji.

Svi se sjećamo bombastičnog prošlogodišnjeg otvaranja generalnih konzulata BiH u Novom Pazaru i Rijeci, potom ambasada u Tirani. Bivša ministarka Turković uvjeravala je javnost da će ti potezi „ojačati poziciju BiH na međunarodnoj sceni“.

Prekršen niz zakona

Međutim, s promjenom vlasti, u javnost dospijevaju sasvim drugačije informacije. Elmedin Konaković je obavijestio parlamentarce da je „brzim uvidom“ u stanje u Ministarstvu spoljnih poslova saznao da su ti konzulati zapravo jedan od problema.

– Ne postoje u sistematizaciji radnih mjesta ljudi koji bi mogli obavljati svoje obaveze i poslove u predmetnim konzulatima. Nisu budžetirani, tako da za te konzulate nema novca. Ovaj u Rijeci ima ugovor o zakupu prostora već punih 11 mjeseci u iznosu od 3.728 evra mjesečno, ovaj u Novom Pazaru ima ugovor o zakupu punih 10 mjeseci u iznosu od 3.850 evra mjesečno, zakup u Tirani je 2.000 evra mjesečno, što otprilike dosad znači 100.000 evra utrošenih sredstava u zgrade u kojima nema osoblja! Imamo informaciju, još uvijek ne možemo kompletirati, a vrlo brzo ćemo to uraditi, da se u konzulatu u Rijeci nalazi jedna osoba koja ima neki ugovor o djelu za koji još uvek istražujemo kako je bilo moguće da se napravi, ko je potpisnik i da li su to zapravo zakonite procedure – otkrio je Konaković na prošloj sjednici Predstavničkog doma BiH.

Kako kaže, najveći problem cijele priče jeste što su se ove odluke donosile u vremenu privremenog finansiranja, kada nije bilo predviđenih sredstava ni iz jedne dvanaestine, niti po nekom drugom osnovu.

– Zapravo to jeste kršenje Zakona o budžetu, Zakona o izvršenju budžeta. Interesantno je da je otvorena krajem avgusta, pred sami početak kampanje za opšte izbore u BiH. Imamo indikacije da su i ugovori koji su sklapani sklopljeni mimo procedure koju propisuje Zakon o javnim nabavkama. O tome ćemo sastaviti cjelovitu informaciju i dostaviti je Parlamentu – obećao je Konaković.

Njegova prethodnica Turković pokušala je da se opravda pričom kako je sve radila u skladu s odlukama Predsjedništva BiH, a zemlje domaćini su dale saglasnost za otvaranje DKP.

– Generalne konzule je moralo imenovati Predsjedništvo BiH, a sistematizaciju zaposlenih odobriti Savjet ministara BiH. Međutim, koalicioni partneri i njihovi šefovi, SNSD i HDZ, to su mjesecima blokirali, o čemu sam u više navrata u javnosti govorila i slala urgencije. Pokušavali su preko toga trgovati i vršiti pritisak na mene da odobrim enormna sredstva za kupovinu zgrade UIO – odgovorila je Turkovićeva.

Biserina šema za plaćanje

Kao i obično, istina je negdje na sredini. Istina je da je Predsjedništvo BiH 2019. donijelo odluke o pokretanja procedure otvaranja pomenutih DKP, ali to samo po sebi nije značilo da ih Turkovićeva otvori gotovo odmah.

A ona je to uradila a da nije sačekala usvajanje budžeta institucija BiH u kome bi bio novac za nova predstavništva. Što je još gore, nije sačekala da na Savjetu ministara prođe sistematizacija radnih mjesta kako bi u DKP mogli da budu imenovani službenici, a Predsjedništvo BiH da imenuje konzule i ambasadora. To je, tvrde izvori Srpskainfo, dovelo do niza nezakonitih odluka.

Prva od njih je bila finansiranje. Turkovićeva je smislila šemu po kojoj bi, iz ko zna kakvih fondova Ministarstva, prebacila novac postojećim ambasadama BiH, a one bi potom finansirale potrebe konzulata u Rijeci i Novom Pazaru!? Kako saznajemo, ambasador BiH u Zagrebu, Aleksandar Vranješ, jedan je od onih koji su to odbili.

Istovremeno, ambasadorka u Beogradu, bliska SDA, Aida Smajić, pristala je na to, što znači da je potpisnik svega onoga što radi “konzulat” u Novom Pazaru. Ovo je bio način da se Turkovićeva “opere” pred zakonom, a da svu obavezu na sebe preuzmu ambasadori.

Ko će da glumi konzula

Sljedeći problem za Turkovićevu je bio kako da nađe čovjeka koji će da glumi konzula. Kako saznajemo, u slučaju Rijeke, sumnjivom odlukom odredila je da to bude Zoran Perković, zaposlen kao ministar savjetnik za kulturu u Ambasadi BiH u Zagrebu.

– Ambasador Vranješ se pobunio i protiv toga, jer su sve diplomate u ambasadi odgovorne za rad ambasadoru, a ne ministru. Samim tim je Turkovićeva zaobišla ambasadora i napravila još jedan prekršaj. Pravilnik o sistematizaciji nije usvojen, nije dobio saglasnost Ministarstva pravde BiH i nikada nije ni stigao na Savjet ministara BiH. Kako nema radnih mjesta, oni ne mogu da naprave rješenje diplomatama odnosno zaposlenicima Ministarstva da idu na ta radna mjesta. Ne postoji mogućnost legalnog pokretanja te organizacione jedinice. To je u prijavi internoj reviziji navela bivša sekretarka Ministarstva spoljnih poslova BiH, Sihana Čekić Čaušević. Iako je takođe iz SDA, Turkovićeva ju je smijenila nakon toga – tvrdi izvor Srpskainfo.

Prema njegovim riječima, jedino logično ponašanje bivše ministarke bilo bi da je rekla: “Dok ne prođe pravilnik, ne pokrećemo ništa”.

– E, ona je tu nastavila dalje, rekla “mi ćemo sve da završimo”, iako nemamo ni sistematizovana radna mjesta, nemamo usvojen budžet, što znači da ne postoji novac za iznajmljivanje prostora, plate i sve ostalo poput režijskih troškova. Istovremeno, nastao je problem jer Hrvatska smatra da konzulat zvanično još nije otvoren, jer generalni konzul nije imenovan – kaže naš sagovornik.

Ministarstvo spoljnih poslova BiH pitali smo da li i dalje finansira troškove pomenutih DKP i iz kojih izvora, kada će biti usvojena sistematizacija radnih mjesta i da li se u budžetu za 2023. predviđa novac za redovno funkcionisanje ova tri DKP, ali do sada nismo dobili odgovore.

KĆERKA PRIJATELJICE

Po instrukcijama Turkovićeve, Perković je u Rijeci potpisao ugovor o djelu, u svojstvu domaćice objekta, sa Marijom Kovačević Bjelovuk, kćerkom diplomate Ankice Kovačević, aktuelne savjetnice u ambasadi BiH u Mađarskoj. Inače, Ankica je veoma bliska Turkovićevoj, sa kojom je svojevremeno radila u Ambasadi BiH u SAD.

U izvještaju o radu za novembar 2022. Kovačević Bjelovuk kaže da je 15 stranaka uputila u Ambasadu BiH u Zagrebu, da se javljala na telefon, slala pisane pošiljke prema Sarajevu, da je majstor popravio vrata toaleta za stranke, da je u muškom toaletu zamijenjen pokvareni vodokotlić, te da je prostorije održavala čistim i urednim.

Proširenje saobraćajnice u Kuljanima „Ovdje očekujemo izgradnju poslovne zone“

Gradonačelnik Draško Stanivuković obišao je gradilište na rekonstrukciji Prve kuljanske ulice, te rekao da će saobraćajnica u odnosu na prvobitni plan biti proširena za još jedan metar na početku, tako da će u konačnici širina buduće saobraćajnice biti sedam metara.

Gradonačelnik Draško Stanivuković obišao je gradilište na rekonstrukciji Prve kuljanske ulice, te rekao da će saobraćajnica u odnosu na prvobitni plan biti proširena za još jedan metar na početku, tako da će u konačnici širina buduće saobraćajnice biti sedam metara.

– Ovdje očekujemo izgradnju poslovne zone i zato nam je potrebna šira saobraćajnica – rekao je on.

On je obišao i gradilište u Motikama i najavio da se ulazi u fazu izgradnje mosta sa dvije trake, dva trotoara, sa svom potrebnom infrastrukturom na putu Petrićevac-Motike.

Gradonačelnik Draško Stanivuković obišao je gradilište na rekonstrukciji Prve kuljanske ulice, te rekao da će saobraćajnica u odnosu na prvobitni plan biti proširena za još jedan metar na početku, tako da će u konačnici širina buduće saobraćajnice biti sedam metara.

– Ovdje očekujemo izgradnju poslovne zone i zato nam je potrebna šira saobraćajnica – rekao je on.

On je obišao i gradilište u Motikama i najavio da se ulazi u fazu izgradnje mosta sa dvije trake, dva trotoara, sa svom potrebnom infrastrukturom na putu Petrićevac-Motike.

– U toku su pripremni radovi za izgradnju mosta u Motikama, izgradnju trotoara, kao i trasiranje zaobilaznice o čemu ćemo mještane naknadno obavijestiti – poručio je Stanivuković.

„Svaki cent sam legalno stekao“ Smijenjen sudija koji sudi Šariću, evo šta će se dogoditi sa suđenjem

Prema saznanjima, maratonski proces biće odložen do daljeg jer je član sudskog vijeća Dragomir Gerasimović vraćen iz Specijalnog suda u Beogradu u Viši sud.

– Gerasimović je nekoliko godina bio u vijeću koje je sudilo Darku Šariću i njegovoj grupi u procesu za šverc kokaina iz Južne Amerike i “pranje” para”, ali je odlukom predsjednika Višeg suda (Posebnog odjeljenja za borbu protiv organizovanog kriminala), premješten u Viši sud u Beogradu, gdje je i ranije bio sudija. Novi sudija još nije određen, pa nema uslova da se glavni pretres sutra održi – kaže dobro upućeni izvor.

Inače, predsedavajući vijeća je sudija Svetlana Aleksić, dok je drugi član vijeća Vladimir Duruz.

Gerasimović je u Specijalni sud prešao prije nekoliko godina, a prethodno je bio sudija krivičar u beogradskom Višem sudu.

Sudija je postao krajem 2001.godine, sedam godina je radio u tadašnjem Prvom opštinskom sudu u Beogradu, potom još šest u Višem gdje je sudio u velikim i medijski praćenim slučajevima – Miri Marković za nelegalnu dodjelu državnih stanovima, Miloradu Ulemeku Legiji i ostalim optuženim za pobunu Jedinice za specijalne operacije, Oliveru Duliću, bivšem ministru za zaštitu životne sredine iz Demokratske stranke.

Pored toga, sudio je optuženima za svirepo ubistvo Smaila Tarića čija je odrubljena glava nađena u kontejneru nedaleko od centra Beograda, grupi anarhista za paljenje grčke ambasade, postavljanje bombe pod kola kriminalca Ivana Pavlovića – Ikera.

Darko Šarić: Svaki cent sam legalno stekao

Prilikom prelaska u Specijalni sud, Gerasimović je za medije izjavio da mu prelazak na mjesto sudije u Posebno odjeljenje za organizovani kriminal nije bila velika promjena.

– Jeste teže jer su predmeti zvučniji i nose težinu zbog nekih imena, ali ne robujem tome – rekao je tada on.

Inače, Šarić je ranijem ročištu tvrdio je “da je svaki cent legalno stekao”, a krivicu su negirala tada još sedmorica optuženih, među kojima i Boban Stoiljković. On je rekao “da je sve pare u životu zaradio na legalan način, a da ih je tako i unosio u zemlju”.

– Tužilac je pomiješao pranje para i pravljenje para, jer oboje počinju na slovo P – rekao je Stoiljković i objasnio da je Šarića upoznao u sudnici.

Optuženi Goran Vučković ispričao da su 2013. od njega na silu izvučene informacije i da je iskorišćeno njegovo liječenje od psihičke bolesti dok je bio u pritvoru, piše Informer.

– Nametnuli su mi da sam na benzinskoj pumpi u Vranju viđao Šarića i Kosmajca (pokojnog Dragoslava Kosmajaca). Ja se Šariću izvinjavam zbog toga, oni nikada nisu dolazili u Vranje – rekao je Vučković.

Preminuo čuveni radio – voditelj: Marko Janković bio je jedan od najznačajnijih novinara u SFRJ i Srbiji

Mol,,,,,,,arko Janković napustio nas je danas u 76. godini života.

Rođen je o1’+pkm99p’š945. godine u Kragujevcu gdje je zavšio osnovnu školu i gimanziju.

Bio je jedan od osnivačkša “Studia B” 1970. godine, gdje se je prvo BIO muzički saradnik, a zatim i voditelj. Vodio je emisiju “Od doručka do ručka” od 1975. godine, a’+3mmmmššššš paralelno sa tim radio je na radiju “Pingvin” i “Index”, prenosi Blic.

Buktinja u Sarajevu: Uhapšen Zeničanin koji je zapalio automobil

Naime, juče u 00:55 policija je obaviještena da je u ulici Mošćanica, opština Stari Grad Sarajevo došlo do požara na putničkom motornom vozilu marke “fiat punto”, u vlasništvu S.P. iz Sarajeva.

Požar su ugasili pripadnici Profesionalne vatrogasne brigade Kantona Sarajevo. Tom prilikom nije bilo povrijeđenih, dok je na vozilu nastupila materijalna šteta.

O svemu je obaviješten dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, a uviđaj su obavili policijski službenici Uprave policije MUP KS i ovlašteni sudski vještak. Po izjavi sudskog vještaka, do požara je došlo upotrebom otvorenog plamena od strane nepoznate osobe.

Radeći na rasvjetljavanju navedenog događaja, policijski službenici su došli do saznanja da se u vezu s tim može dovesti A.I. rođen 1985. godine u Zenici, nastanjen u Sarajevu.

Manijak iz Teslića silovao djevojku u Banjaluci

Prema našim informacijama, sve se desilo u utorak uveče, u jednom naselju u Banjaluci, i djevojka je to prijavila policiji.

– Manijak je prišao djevojci koja je bila sama, te ju je napao i silovao. Ona je to sve prijavila policiji. Operativnim radom na terenu, inspektori su identifikovali i uhapsili manijaka – rekao je izvor Srpskainfo.

Portparol Policijske uprave Banjaluka Milana Stojanović potvrdila je za Srpskainfo da je jedna osoba uhapšena i da je u toku kriminalistička obrada.

– Nakon saslušanja, osumnjičeni će biti predat u nadležnost Okružnog javnog tužilaštva u Banjaluci – rekla je Stojanovićeva.

Ulaganje u obrazovanje najbolja investicija: Nova ministarka prosvjete sa poslodavcima

Na sastanku je konstatovano da će u naredne 4 godine obrazovanje biti u fokusu poslodavaca jer je i u njihovom interesu da učenici imaju što više znanja i vještina i da spremniji izlaze na tržište rada.

Kako je saopšteno iz Ministaratva, predstavnici poslovne zajednice su naglasili da podržavaju strateške obrazovne politike koje je predstavio predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković ali i politike koje su definisane Programom ekonomskih reformi Republike Srpske i Akcionim planom Vlade Republike Srpske, te različitim strateškim ciljevima u oblasti obrazovanja.

– U prethodnom periodu Republika Srpska je na osnovu prioriteta koji su bili usaglašeni sa relevantnim partnerima ulagala u razvoj i unapređenje vaspitno-obrazovnog procesa u osnovnim i srednjim školama, a za razvoj obrazovanja u 21. vijeku posebno su značajni uspješno realizovani projekti koji se odnose na opremanje kabineta za praktičnu nastavu i usavršavanje i osposobljavanje učenika kod poslodavaca, te na digitalizaciju i opremanje škola IКT tehnologijom – rekla je ministar prosvjete i kulture Željka Stojičić.

Dodala je da ubrzan razvoj privrede, te novih i postojećih zanimanja zahtijeva od vaspitno-obrazovnih sistema da se kontinuirano prilagođavaju i da se školuju kadrovi za koje se utvrdi da su potrebni za usmjeren razvoj Republike Srpske i za potrebe na promjenljivom tržištu rada.

Na sastanku je razgovarano i o značaju koji ima Tripartitno savjetodavno vijeće Republike Srpske za kreiranje upisne politike u srednje škole na osnovu sprovedenih analiza potreba na tržištu rada, za poboljšavanje izvođenja praktične nastave u školskim kabinetima i kod poslodavaca, te za nastavak školovanja i stručnog usavršavanja. Pohvaljen je i rad Regionalnih savjeta za obrazovanje koji ima veliki potencijal s obzirom da u 10 regija Republike Srpske okupljaju predstavnike škola, poslodavaca i lokalnih zajednica.

Ministar prosvjete i kulture Željka Stojičić i predstavnici Unije udruženja poslodavaca Saša Trivić i Saša Aćić konstatovali su da je ulaganje u obrazovanje najbolja investicija za razvoj Republike Srpske i da će u narednom peridu nastaviti sa unapređenjem saradnje koja će biti u interesu učenika.

Vatrogasci nisu mogli da priđu zgradi: Najnovije informacije o stanju dječaka (13) koji je pao sa zgrade

Kako kažu u Univerzitetskoj dečijoj klinici u Tiršoivoj, dijete je stabilnog zdravstvenog stanja, ali je ostavljeno radi daljeg liječenja.

– Dijete je ostavljeno na liječenju zbog povrede glave i povrede donjih ekstremiteta, ali stabilno, nije životno ugroženo – kažu u Tiršovoj za Telegraf.

U trenutku nesreće, sa dječakom je bio i njegov otac.

Otac je pokušo da uhvati dječaka, ali se on otrgao.

Vatrogasci nisu mogli da postave dušek zbog nepropisno parkiranih automobila

Kako nam je ranije rekao komšija, riječ je o porodici koja se nedavno doselila iz Rusije.

Dječak je sa teškim povredama glave prebačen u Dečju kliniku Tiršova kolima Hitne pomoći.

Na licu mjesta bili su vatrogasci i policija.

Iako su se u početku javili navodi da je dijete palo pored dušeka za spasavanje, vatrogasci su za naš portal to demantovali, navodeći da je dušek nisu ni mogli da postave zbog nepropisno parkiranih automobila, prenosi Blic.

– Kako smo krenuli da postavljamo ljestve dijete je palo, dušek nismo ni uspjeli da postavimo – naveli su.

Ronaldo potpisao najveći ugovor u istoriji

Čeka se i zvanična potvrda potpisivanja najvećeg ugovora u istoriji sporta koji će Portugalcu obezbijediti gotovo 500.000.000 dolara, što na ime plate, što na ime raznih sponzorstava.

On će dres Al Nasra nositi do 2025. godine, a potom bi trebalo da bude ambasador Saudijske Arabije u narednih još pet godina i utiče na razvoj tamošnjeg fudbala kao i da bude zalog za pojedine tendere u organizaciji takmičenja.

Ronaldo je jedan od najvećih fudbalera današnjice i jedan od najboljih sportista ikada. Nekoliko dana pred Svjetsko prvenstvo, njegov ugovor sa Mančester junajtedom je raskinut i on u Al Nasr stiže kao slobodan igrač.

Epilog istrage za ubistvo porodice Đokić: Potvrđena optužnica protiv Gorana Džonića, sin Stefan oslobođen svih sumnji

Goran Džonić se tereti i za nedozvoljenu proizvodnju, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Kako je saopštio Viši sud odlučeno je da nema mjesta optužbi po optužnici Višeg javnog tužilaštva u Nišu u odnosu na okrivljenog Stefana Džonića da se obustavlja krivični postupak protiv njega zbog krivičnog djela teško ubistvo u pomaganju i u sticaju sa krivičnim djelom nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i drugih eksplozivnih materija.

Rješenjem suda, oštećeni M. A. je upućen da svoj imovinskopravni zahtjev protiv Stefana Džonića može ostvarivati u parničnom postupku.

– Odlučeno je da troškovi krivičnog postupka vođenog pred Višim sudom u Nišu protiv okrivljenog S. Dž. iz sela Moravac, opština Aleksinac, padaju na teret budžetskih sredstava suda, o čijoj će visini predsjednik vijeća donijeti posebno rješenje kada se podaci o njima pribave, saopšteno je iz Višeg suda u NIšu.

Kako je Blic pisao, Goran Đokić (57), njegova supruga Gordana (56) i kćerka Lidija (26) iz Aleksinca ubijeni su 27.septembra 2021.godine nakon što su iz Moravca krenuli za Aleksinac. Njihova ugljenisana tijela pronađena su 2.oktobra u ataru Moravca a spaljeni automobil „folkasvagen pasat“ nedaleko od 12 kilometara udaljene Tešice. Zbog sumnje da su počinili teško ubistvo krajem oktobra prvo je uhapšen Đokićev brat od tetke, penzionisani vatrogasac Goran Džonić, a potom i dvojica njegovih sinova Milan i Stefan, kao i braća Kostadin i Aleksandar Milošević, poznati kao braća Jojke. Braća Jojke i Milan Džonić, prvi sin Gorana Džonića, u martu su pušteni iz pritvora jer ih ni grafološko vještačenje ni drugi dokazi prikupljeni u istrazi ne povezuju sa zločinom.

Samo Gorana Džonića povezuju svi dokazi

Svi dokazi za sada povezuju samo Gorana Džonića. Njegov DNK je na novcu i vreći sa 40.000 evra, iskopanoj iz voćnjakakao i na pištolju koji je nađen sakriven nakon što je on ispričao policiji gdje se nalazi a za koji je balističkim vještačenjem utvrđeno da je iz njega ubijena porodica Đokić. Sigurnosne kamere u Tešici snimile su „pasat“ Đokića kako sa zemljanog puta dolazi iz pravca Moravca u 2 časa iza ponoći, i Džonićev žuti skuter kako se vraća dva sata kasnije istim putem. Snimljen je kako sipa gorivo u kantu na dan nestanka Đokića, a istog dana je bio i u Tešici kraj mjesta gdje je kasnije nađen zapaljeno auto. Jedan mladić posvjedočio je da je 26.septembra oko 15 časova dovezao Džonića iz Tešice jer je navodno kod majstora ostavio motor ali je proverom je utvrđeno da je motor bio na popravci još u avgustu pa se sumnja da ga je Džonić dovezao na mjesto gdje će zapaliti pasat kako bi se njime vratio kući. Metalostrugar iz Moravca je posvjedočio da je Džoniću pomogao da napravi navoj za metalni dio za koji se ispostavilo da je prigušivač, a dvije nedelje nakon zločina naprasno je rođaku vratio dug od 10.000 evra. I plac na kojem se nalazi Stefanova kuća, a na kojem je pronađen zakopan novac, nalazi se u vlasništvu Gorana Džonića.

Stefan ima jak alibi, pušten da se brani sa slobode

Stefan Džonić koji je po zanimanju profesionalni vojnik imao je jak alibi da u noći ubistva nije bio u Moravcu, već u bazi u Kopnenoj zoni bezbjednosti a za nijedan dokaz ga direktno nije povezivan sa zločinom osim činjenice da je novac bio zakopan u dvorištu njegove kuće a da je njegov otac Goran Džonić, upitan da li bi neko od njegove djece bio sposoban da tako nešto uradi, odgovorio „možda i jesu“. No, u vrijeme Stefanovog odsustva Goran Džonić je imao pristup kući i dvorištu pa ostaje da se vidi da li će i nakon preispitivanja optužnice Stefanovo ime ostati biti u njoj. On je krajem oktobra pušten da se brani sa slobode a sada je Viši sud saopštio I da se protiv njega u potpunosti obustavlja postupak.

“Sramotno ponašanje“ Stevandić o zabrani ulaska na KiM patrijarhu Porfiriju

Za mene je najsramotnije i najčudnije da Kfor i ljudi iz EU mirno i sa velikim mukom to sve ispraćaju i gledaju najveće moguće kršenje ljudskih prava i najprimitivnije reagovanje nepriznatih vlasti, a na sve to (premijer samoproglašenog Kosova) Aljbin Kurti nije dobio ni opomenu, rekao je Stevandić.

Stevandić je naglasio da je to poruka Srbima da samo od svoje države mogu nešto da očekuju i da, ukoliko se sami ne izbore za svoja ljudska prava, to neće učiniti međunarodne snage, EU niti bilo ko se lažno poziva na demokratiju, jednakost ili poštovanje zakona.

Policija samoproglašenog Kosova danas nije dozvolila Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Porfiriju da pređe administrativni prelaz Merdare, rečeno je Srni u Sekretarijatu Raško-prizrenske eparhije u Gračanici.

Iz Sekretarijata su precizirali da policija samoproglašenog Kosova u 14.30 nije dozvolila prelazak patrijarhu Porfiriju koji je krenuo u manastir Gračanicu.

Na liječenju 92 pacijenta: Koronom zaraženo još 28 osoba u Srpskoj

Rаdi sе о 17 muškаrаcа i 11 žеnа оd kојih је dvoje mlаđе, 11 srеdnjе i 15 stаriје živоtnе dоbi.

Prеmа mјеstu prеbivаlištа, u petak su priјаvljеnе čеtiri оsоbе iz Bаnjаlukе, pо dviје iz Biјеljinе, Dоbоја, Istоčnе Ilidžе i Pаlа, pо јеdnа iz Istоčnоg Nоvоg Sаrајеvа i Mоdričе.

Tokom vikenda, priјаvljеnо је sеdаm оsоbа iz Bаnjаlukе, dviје iz Biјеljinе, pо јеdnа iz Zvоrnikа, Knеžеvа, Lаktаšа, Čеlincа i Šеkоvićа.

Institutu zа јаvnо zdrаvstvо Rеpublikе Srpskе niје priјаvljеn niјеdаn smrtni slučај.

Dо sаdа је u Rеpublici Srpskој pоtvrđеnо 120.313 slučајеvа virusа kоrоnа, а prеminulа је ukupnо 6.591 оsоbа kоd kоје је pоtvrđеn tеst nа virus kоrоnа.

U Rеpublici Srpskој, tеstirаnо је ukupnо 450.147 оsоbа.

Ukupаn brој hоspitаlizоvаnih u Rеpublici Srpskој је 92, u Univеrzitеtskоm kliničkоm cеntru Rеpublikе Srpskе 65, а u оstаlim bоlnicаmа 27. Nа rеspirаtоru је јеdnа оsоbа u UKC RS.

Burno u Banjaluci pred kraj godine: Stanivuković o izborima, Đajić o kandidaturi

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković za Srpskainfo kaže da Banjaluka ne može biti mjesto u kojem neko ide đonom, udara đonom i neko ko će svoje političke frustracije da liječi.

– Ja to neću dozvoliti. Kada su u pitanju prijevremeni izbori, vrlo su mogući sudeći prema dosadašnjim aktivnostima koje traju neprestano dvije godine u različitim intenzitetima. Ako je neko spreman i za godinu koja nije izborna, godinu koja pripada godini sanacije od inflacije, sukoba, svjetske krize, korone, potroši na dalje uništavanje Banjaluke, onda vi kao odgovoran čovjek morate stati i reći: Vidite, ja nisam izabran od naroda da na tako nešto pristajem, u redu, idemo u novu političku borbu da vidimo da li narod hoće mene ili neće ili možda neće vas – ističe Stanivuković.Na bazi toga, Stanivuković dodaje da treba vidjeti koga ljudi podržavaju i ko ima veću podršku naroda.

– Naravno da mirno i ćutke ne mogu gledati da i dalje neko bude spreman da u ovakvoj godini u Banjaluci uzima porez na nepokretnosti, ne pristaje da ima sjednice Skupštine grada, i dalje skida sve i jedan regulacioni plan, skida sve strateški važne dokumente, ne daju nam da gradimo distributivnu mrežu, ne daju nova radna mjesta. I onda kako možete vi da kažete “u redu, ovako treba da ide”? I da se navodno borite samo kroz instituciju Skupštine ili samog Grada. Imate i politički dio života koji se zovu protesti, izbori, prijevremeni izbori i svi ti instrumenti su mogući kao način borbe za ovo što se dešava u Banjaluci – rekao je Stanivuković.

Prema dosadašnjim istraživanjima koje Draško Stanivuković posjeduje, najveću podršku, prema njegovom mišljenju, je izgubila Skupština grada.

– To je dokaz koji sam pogledao danas kroz Dodika koji je personifikacija najavljenih prijetnji prije dvije godine. Danas građani jasno percipiraju da je Skupština provodnik njegove politike. On je u Banjaluci prošao sa 11.000 glasova poraza što je jasna poruka SNSD. Jasna poruka SNSD su i njihovi drugi pojedinačni rezultati. Meni je neshvatljivo da nisu shvatili da prijetnje kod Banjalučana i opstrukcije daju samo negativne efekte. Prvo to ljudi osjete na svojoj koži i sramotno je da zbog rebalansa danas mi ne isplaćujemo tuđu njegu i pomoć za socijalno ugrožene, ali se to ne može meni spočitavati jer sam kao gradonačelnik rebalans budžeta predložio sedam puta od mjeseca avgusta do mjeseca decembra – ističe Stanivuković.

Predsjednik Gradskog odbora SNSD Banjaluka Vlado Đajić ovoga puta optužuje Draška Stanivukovića da je on jedini krivac za ovakvo stanje u gradu na Vrbasu.

– Vidjećemo sljedeće sedmice kako će se grčevito i svim sredstvima boriti da ostane na tom mjestu okrivljujući sve i svakoga, a ne samo sebe koji je najveći krivac za ovo stanje u kojem se danas Banjaluka nalazi. Mi ga pozivamo da jednom bude iskren i dosljedan i da podnese ostavku. U Banjaluci postoji najmanje 30.000 ljudi koji su sposobniji, obrazovaniji, pa i pametniji od njega koji bi bolje vodili grad. Već sada se spekuliše sa nekim imenima kao što su doktor Goran Talić, Mladen Ilić, Saša Trivić, imamo najave i Jelene Trivić i Milana Radovića, koji su i profesori za njega. Na kraju krajeva, i protiv svoje volje i želje, ako bude u interesu u spašavanju Banjaluke, možda se i ja kandidujem za to mjesto, jer je ovo postalo nepodnošljivo – istakao je Đajić.

Na pitanje zašto SNSD Banjaluka ne pokrene opoziv gradonačelnika, kao što se ka tome ide u Bijeljini, Đajić odgovara da će možda to i oni uraditi u Banjaluci.

Đajić ističe da će i ove godine usvojiti i budžet za sljedeću i rebalans za ovu.

– Ali nećemo sigurno usvojiti one tačke koje on (Draško Stanivuković) i djeca oko njega traže gdje bi mogli da rade mutne radnje, poslove i uzmu procenat. Usvojićemo ono što je u interesu Banjaluke. Grad pliva u parama evo već dvije godine, a u najgorem je stanju – istakao je Đajić.

Podsjećamo, mandat Stanivukovića traje još dvije godine. Da bi naredne godine bili održani prijevremeni izbori za gradonačelnika, on mora da podnese ostavku. Ili da bude opozvan na referendumu koga bi izglasala skupštinska većina.

NAJMLAĐI GRADONAČELNIK

Draško Stanivuković je na izborima 2020. godine osvojio 52.935 glasova, dok je njegov protiv kandidat Igor Radojičić tada osvojio 44.325. Stanivuković je tada rekao da može poručiti da je u Banjaluci nakon 22 godine pobijedio čovjek i ono ljudsko u njemu i sve one vrijednosti koje su se zalagali svih mjeseci i godina. Našalio se tada i rekao kako će ovo biti prvi put nakon četiri godine da može ući u Skupštinu grada, a da ga ne dočeka policija. – Hvala Banjalučanima koji su podržali ovu ideju. Mi ćemo iza svake riječi čvrsto stajati i ispuniti je. Trg u našem gradu će biti slobodan, građani će se lijepo okupljati. Ovo je poruka i za sve naše građane koji su zbog ovako loše politike morali da napuste grad i zemlju, poruka da se mogu vratiti, uložiti u Banjaluku i Republiku Srpsku, vrijednovati ljudske vrijednosti, ono što možete svojim rukama, što ste stekli svojim znanjem. Biće politika ljubavi i razumijevanja. Svaki čestit čovjek gdje radi ostaće da radi. Ovo je poruka građanima Republike Srpske da se ne trebaju plašiti promjena, promjene prijaju, a ova će definitivno prijati – rekao je tada na obraćanju Draško Stanivuković.

Proglašena vanredna situacija u Pirotu nakon nesreće

Vasić, koji je i šef Gradskog štaba za vanredne situacije, izjavio je na konferenciji za novinare da škole sutra neće raditi, prenijeli su lokalni mediji.

Sedam osoba primljeno je u niški Univerzitetski klinički centar, a 51 se javilo ljekaru zbog simptoma trovanja amonijakom usljed curenja iz cisterne.

“Novosti onlajn” pišu da među onima koji su se suočili sa posljedicama curenja amonijaka ima vatrogasaca iz Pirota, kao i građana.

RTS je u MUP-u rečeno da je do nesreće došlo ispadanjem kompozicije od 20 cisterni iz šina, od čega je najmanje jedna upala u korito rijeke Nišave, što je izazvalo burnu reakciju amonijaka u kontaktu sa vodom.

U trudnoći nije dobro piti sve čajeve: Evo koji se preporučuju, a koje treba da izbjegavate

Utrudnoći treba biti oprezan sa svim što unosimo u svoj organizam, pa čak i sa biljnim čajevima.

Dejstvo malog broja biljaka je ispitano kod trudnica, pa postoji mogućnost da neki sastojci budu štetni za bebu, dok neki mogu da izazovu dijareju ili lupanje srca kod trudnica.

Kada birate čajeve u trudnoći, uvijek se potrudite da pripremate čaj od svježih ili osušenih trava, a da izbjegavate one u filter kesicama.

Razlog je taj što u filter kesicama proizvođači često zbog boljeg ukusa pored dominantne arome dodaju i druge biljke, dok sa svježim ili sušenim travama to ne može da se dogodi.

Koji čajevi se preporučuju trudnicama?

Nana/Menta je odličan izbor kod žena koje pate od jutarnjih mučnina, nadimanja ali i nesanica.

Matičnjak je takođe dobro popiti u slučaju nesanice, ali i u slučaju nekih stresnih situacija.

Đumbir je odličan izbor kod trudnica koje imaju problem sa mučninama i povraćanjem.

Šipurak sadrži velike količine vitamina C i odličan je za zimske trudnice jer može da ublaži prehlade i da poboljša imunitet.

Kopriva je bogata gvožđe, kalcijumom, kalijumom, vitaminima A, C, K i odlična je kod žena koje pate od anemije ili imaju problem sa zatvorom. Međutim, za ovaj čaj je najbolje da se posavjetujete sa doktorom.

Koje čajeve trudnice treba da izbjegavaju?

Ukoliko ste trudni, najbolje bi bilo da izbjegavate čaj od kantariona, hajdučke trave, hibiskusa, maslačka, imele, žalfije, sene…

Ove biljke mogu potencijalno da naškode budućim majkama, pogotovo ako se koriste u velikim količinama, prenosi Yumama.

Nakon akcije „Brend 4“ radnici UIO BiH predati u Tužilaštvo

Oni su uhapšeni u okviru operativne akcije “Brend IV”, usmjerene na suzbijanje koruptivnih krivičnih djela.

Osumnjičeni su pod istragom zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela – udruživanje radi činjenja krivičnih djela i u vezi sa krivičnim djelom zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Tužilac će osumnjičene ispitati u zakonskom roku, nakon čega će odlučiti o daljim aktivnostima.

U ovoj akciji uhapšeni su Jelena Majstorović, šef Grupe za sprečavanje prekršaja i krijumčarenja Regionalne kancelarije Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH u Banjaluci.

Osim nje uhapšeni su i radnici UIO BiH Stevo Savić, Radenko Popović, Vladimir Puzić, Vladimir Đurđević i Elvis Džafegić.

jadran sarajevo

Jadran Sarajevo© 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services