Nedostaje im ruska nafta

Nedostaje im ruska nafta: Glavni grad Njemačke u velikom problemu

Smanjenje proizvodnje u njemačkoj rafineriji nafte u Švedu pokazuje poteškoće sa kojim se glavni grad Berlin suočava odricanjem od ruske nafte.


Nedostaje im ruska nafta: Glavni grad Njemačke u velikom problemu
FOTO: CNBC INTERNATIONAL/YOUTUBE/SCREENSHOT

Sa poteškoćama se suočava uprkos planovima da radi sa Poljskom na pronalaženju alternativnog snabdijevanja, naveo je Rojters.“Šved” tradicionalno isporučuje oko 90 odsto benzina, dizela i mazuta koji se koriste u glavnom gradu Njemačke.

Međutim, tri mjeseca nakon što su se Varšava i Berlin dogovorili da rade zajedno, rafinerija radi sa 50-60 odsto kapaciteta i alternativne zalihe nisu lako dostupne.

Rusija je prošlog mjeseca uzvratila na njihove bilateralne napore zaustavljanjem tokova nafte u Poljsku preko naftovoda Družba, čime je smanjila sposobnost Poljske da dopremi naftu za “Šved”.

Poljska rafinerija pod kontrolom države PKN Orlen, sada treba da koristi više kapaciteta na naftnom terminalu u Gdanjsku za napajanje sopstvene rafinerije u Ploku.

Njemačka je u januaru prestala da kupuje rusku naftu, a rafinerija “Šved” sa 233.000 barela dnevno radi od tada na oko 55 odsto kapaciteta, ili nekih 130.000 barela dnevno, oslanjajući se na snabdijevanje naftovodom iz luke Rostok na severu Njemačke.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezane vijesti


jadran sarajevo

Jadran Sarajevo© 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services