Skip to main content

„Najstrašnija mrlja na licu Evrope“

„Najstrašnija mrlja na licu Evrope“ Dodik poručio da se ne smije zaboraviti Holokaust

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je u pismu upućenom izraelskom predsjedniku Isaku Hercogu povodom obilježavanja Dana sjećanja na Holokaust da ne smije biti zaboravljen Holokaust koji je počinjen nad jevrejskim narodom, ali ni genocid počinjen nad srpskim narodom tokom 20. vijeka.


„Najstrašnija mrlja na licu Evrope“ Dodik poručio da se ne smije zaboraviti Holokaust
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Dodik je u pismu upućenom Hercogu izrazio iskreno i najdublje saučešće, poštovanje i saosjećanje povodom obilježavanja Jom Hašoa, Dana sjećanja na Holokaust koji se obilježava 17. aprila kao izraelski dan komemoracije za šest miliona Jevreja koji su stradali u Holokaustu zbog akcija koje je sprovodila nacistička Njemačka sa svojim pomagačima, kao i za jevrejski otpor u tom periodu.

– Te nevine žrtve Holokausta, ali i heroji Izraela nikada ne smiju biti zaboravljeni – naglasio je Dodik.

Predsjednik Srpske je izrazio čvrsto uvjerenje da su prijateljstvo i saradnja Srba i Jevreja ne samo prirodni i neophodni, već i nezamjenljivi u današnjim vremenima izazova.

– Prirodni i neophodni jer – iako geografski udaljeni – naši narodi dijele gotovo identičnu sudbinu: sudbinu progona, sudbinu maltretiranja, sudbinu masovnih ubijanja, sudbinu proglašenja građana drugog reda, sudbinu poricanja prava, sudbinu likvidacije, sudbinu neprestane političke borbe za naša prava, naš mir, našu budućnost. Teritorija na kojoj sada živimo nije označena samo kao naša, već je to ona na kojoj smo vijekovima prisutni, za koju smo toliko puta ginuli tokom vijekova iza nas – naglasio je Dodik.

On je ukazao na namjere da Srbe protjeraju iz njihove praotadžbine kao što su Jevreji toliko puta imali istu sudbinu, te da im budu oduzeti budućnost i pravo na postojanje.

Dodik je podsjetio da je imao priliku i svetu privilegiju da posjeti Jad Vašem i položi vijenac u znak sjećanja na sve žrtve strašnih stradanja, kao i da je posjetio i Aušvic.

Povodom Dana sjećanja na Holokaust Dodik je uputio pismo i premijeru Izraela Benjaminu Netanjahuu, te istakao da je Holokaust najstrašnija mrlja na licu Evrope koja mora biti zauvijek upamćena s poštovanjem, ali i osujećen svaki pokušaj buđenja zlih sila, bilo gdje i prema bilo kome.

– Samo tako će nam sjećanje biti potpuno, a naša borba imati smislen i plemenit cilj – poručio je Dodik Netanjahuu.

Dodik je podsjetio da je, kada je posljednji put posjetio Planinu sjećanja i Memorijalni centar mučenika i heroja Holokausta, osjetio svetu energiju koja prožima čovjeka bez obzira na porijeklo jer biti u blizini mjesta neizmjerne tuge, vječnog vapaja, bola koji seže do nebesa, zahtijeva snagu i poseban pijetet prema milionima nevinih ljudi, žena i djece.

– Pojavljuje se milion pitanja zašto i svako je bez odgovora – naglasio je Dodik.

Dodik je ovim povodom uputio pismo i ministru spoljnih poslova Izraela Eli Koenu u kojem je istakao da srpski narod, nažalost, može da vidi odraze svojih patnji kroz patnje jevrejskog naroda, u mnogim aspektima i na mnogo nivoa.

– Fizička i emocionalna stradanja praćena genocidom nad skoro dva miliona Srba u 20. vijeku i skoro 30.000 u građanskom ratu u BiH 1992-1995. godine. Širom Balkana zajedno smo stradali, u koncentracionim logorima, u našim domovima, na ulicama gradova u kojima smo zajedno živjeli i radili – naglasio je Dodik.

On je pozvao Hercoga, Netanjahua i Koena da prisustvuju komemoraciji u nedjelju, 23. aprila, u Donjoj Gradini, kada će Republika Srpska obilježiti zajedničko stradanje i pogubljenje 700.000 Srba, ali i Jevreja i Roma u koncentracionom logoru Jasenovac.Komentari

Pretplati se
Obavesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezane vijesti