Indija

Najmanja žena na svijetu: Zovu je Palčicom i smatraju boginjom

Ginisova rekorderka koju nazivaju Palčicom jer je visoka samo 62,8 cm, dolazi iz Indije i zove se Joti Amge i ima 28 godina.


Najmanja žena na svijetu: Zovu je Palčicom i smatraju boginjom
Joti Amge Foto: Profimedia

Ova vedra djevojka koja kaže da je „osmijeh njena omiljena vježba“ drži čak dva Ginisova rekorda zbog svoje jedinstvene visine.

Najmanja žena na svijetu je rođena 16. decembra 1993. godine, a najniža tinejdžerka postala je 2009. kada je imala 15 godina. Tada je njena visina bila 61,95 centimetara. Prema njenoj majci, Joti je bila normalne veličine na rođenju i tokom ranog djetinjstva, ali poremećaj se desio veoma rano i prestala je da raste sa pet godina.

„Ljekari vjeruju da je razlog zašto sam prestala da rastem nedostatak hormona rasta“, rekla je jednom prilikom.

Joti su još kao tinejdžerku prvo primijetili predstavnici Ginisove knjige rekorda,koji su joj dali titulu najmanje žene na svijetu, a potom i producenti raznih emisija i serija. Pa tako je počela da se pojavljuje u raznim programima i emisijama, a kao najmanja žena na svijetu je stekla čitavu armiju obožavatelja. Joti kaže da joj prijaju ova pažnja i podrška fanova. Dokle je sve to otišlo svjedoči i činjenica da je u rodnom mjestu smatraju božanstvom.

„Joti ne vjeruje da je boginja. Ona želi da bude glumica i tako se i ponaša“, objasnila je njena majka.

Želja za glumom joj se i ostvarila, pa je tako 2014. igrala u filmu „Američka horor priča: frik šou“.

Šta kaže medicina?
Zaostajanje u rastu može da se ispolji u bilo kom uzrastu, ali su uzroci različiti. Kod odojčadi i manje djece najčešći uzrok je neadekvatna ishrana. Nedostatak hormona rasta (NHR) se javlja kad dijelovi mozga koji su odgovorni za stimulisanje i lučenje hormona rasta ne rade kako treba ili su možda oštećeni. U ostalim slučajevima, NHR uzrokuje disbalans hormona, odnosno on se ne oslobađa u dovoljno velikim nivoima da bi se stimulisao normalan rast.

Prvi znak je očigledno zaostajanje u visini. Novorođenčad mogu da imaju hipoglikemiju, produženu žuticu, a jedan od uzroka je i problematičan porođaj. Ova djeca imaju naročito male šake i stopala, i višak masti na grudima i stomaku. Hormon rasta je takođe ključan za gustinu kostiju i zdravlje mišića.

U patološke uzroke niskog rasta se ubrajaju hronične zapaljenske bolesti crijeva, celijakija (preosjetljivost na gluten), nedostatak hormona štitaste žlijezde, različiti hromozomski poremećaji (na primjer, Tarnerov ili Daunov sindrom) i druge hronične bolesti.Komentari

Pretplati se
Obavesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezane vijesti


jadran sarajevo

Jadran Sarajevo© 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services