Skip to main content

Predsjednik Pokreta Slobodna Srpska

Moćne riječi Velisava Vukovića upućene Miši Stuparu: “Više ste nego opravdali ime slavnog Obilića, ali ste ga možda čak i nadvisili!“

Predsjednik Pokreta Slobodna Srpksa Velisav Vuković u nedelju je u hali Spens organizovao promociju knjige “Ratni put Jurišnika i Specijalaca“ i romana “Miloš i Akmače“. 


Moćne riječi Velisava Vukovića upućene Miši Stuparu: “Više ste nego opravdali ime slavnog Obilića, ali ste ga možda čak i nadvisili!“
Foto: Slobodna Srpska

Ovaj događaj od 20.maja ove godine Novosađani će dugo da pamte, a samo interesovanje za herojska djela Milorada Pelemiša i Miloša Stupara pobudila je želju i kod onih mlađih generacija koje ne pamte slavne pobjede ovih srpskih velikana da se bolje upoznaju sa našom istorijom. Nije slučajno da je baš “Srpska Atina“ odabrana kao mjesto predstavljanja knjige i romana. Upravo je Novi Sad mjesto gdje živi i radi veći broj Srba iz Republike Srpske, a sama Vojvodina je jezgro Pokreta Slobodna Srpska i uporište one iskonske iskre Srpstva koju su donijeli doseljenici prvenstveno iz Birča i Hercegovine.

Foto: Slobodna Srpska

Imena Milorada Pelemiša i Miloša Stupara će u Birču, ali i u svim onim krajevima gdje Srbi iz ovog kraja žive i rade, budu živjeli i radili biti prenošena sa koljena na koljeno, jer, upravo zahvaljujući njima Srbi sa lijeve obale Drine nisu doživljeli sudbinu onih generacija koje su stradale u krvavom ratnom vihoru omeđenom genocidnom tvorevinom NDH.

Moćne riječi organizatora ovog događaja i predsjednika Pokreta Slobodna Srpska dugo će se prepričavati u Vojvodini i Birču. Mi ih prenosimo u cjelosti:

“Braćo i sestre, dragi prijatelji, uvaženi autori knjige i romana, poštovani gospodine komandante Miloše, čast mi je obratiti se na ovoj, za mene više nego promociji, za sve stinske rodoljube, pa i za mene, ovo je veče ponosa kada u srcu slavne Srpske Vojvodine predstavljamo istinske vrijednosti našeg Birča i cijele Republike Srpske!

Vjera, Čast i Ponos je moto svakog istinskog Srbina, a ja sam siguran da su legendarni komandanti Milorad Pelemiš i Miloš Stupar svojim životom opravdali ove tri sve riječi, u najteža vremena-sa vjerom u Gospoda, Časno i Ponosno stali su pod barjak Slobode i neustrašivo tako da bi im pozavidjeli i junaci Kosovsog zavjeta poletjeli na dušmane željne srpske krvi! Pelemiš, nažalost, nije više među nama, ali Stupar je nastavio put Vjere, Časti i Ponosa i u Miloševim grudima, baš kao i u našim, ne prestaje da živi sjećanje na Jurišnika i Specijalca kojem nije bilo ravnog, a teško da će i biti!

Gospodine Komandante, Više ste nego opravdali ime slavnog Obilića, ali ste ga, možda čak i nadvisili i osvetili njegov sveti amanet. Vojvoda Miloš je pao u ono vrijeme kada je propadala Srpska država, ali Vi ste se borili i živite, no, Vaša borba nije bila u propast, nego zarad stvaranja srpske države! Vašim stupanjem na istorijsku scenu opravdali ste one riječi koje je Žarko Laušević izrekao tumačeći lik Miloša Obilića u filmu “Boj na Kosovu“ : “Da će neko sunce, makar i kroz mnogo stotina godina, goneći s’ vrhova te gavrane i pacove, izgrejati i obasjati“, Vi zaista jeste, nakon mnogo stotina godina, otjerali gavrane i pacove koji su kidisali na zdravo srpsko tkivo i obasjali narod Birča Slobodom u okvirima države čiji ste stvaralac.

U ime naroda Birča, u ime Vlaseničana, Šekovićana, Zvorničana, Srebreničana i Bratunčana, ali u ime svih nas u Pokretu Slobodna Srpska, zahvaljujem Vam se, kako Vama tako i svim Vašim borcima, živim i onim koji su položili junačke živote na Oltar Slobode. Slava našem Miloradu Pelemišu!

Živjela Republika Srpska!“

Rekao je ovo Vuković i sasvim sigurno će njegove riječi ostati zapisane, ne samo u istoriji, već i u srcima svih onih kojima imena Milorada i Miloša zaista jesu sinonim za Slobodu!

Foto: Slobodna Srpska

Građani Novog Sada, ali i oni koji su došli iz drugih dijelova Srbije i Republike Srpske zahvaljuju Velisavu Vukoviću na ovoj sjajnoj promociji, a gospodin Vuković je iskoristio priliku da se za medije zahvali predsjedniku Aleksandru Vučiću, čovjeku koji je, kako Vuković kaže, najviše od svih srpskih lidera u istoriji pomogao i pomaže Republiku Srpsku. Zahvalio se Pokrajinskoj vladi na čelu sa Igorom Mirovićem, Aleksandru Đedovcu direktoru Fonda za izbjegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu APV, Pokrajinskom sekretaru za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandru Sofiću kao i svim institucijama Autonomne Pokrajine Vojvodine koje, od dolaska na vlast predsjednika Aleksandra Vučića čine sve da se omogući valjano promovisanje brenda Republike Srpske u Srbiji.

Foto: Pokret Slobodna Srpska

“Čovjek koji neumorno radi da promoviše Srpsku u Srbiji i na čiju inicijativu su realizovana brojne stvari na obostranu dobrobit jeste uvaženi gospodin Mlađen Cicović-šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji“, rekao je Vuković naglašavajući ključnu ulogu Predstavništva i samog Civovića u realizovanju svega onoga što podrazumijeva Sporazum o specijalnim i paralelnim vezama.

Podsjećamo, u Nedelju 20og maja 2023. godien , u hali Spens Novi Sad održana je promocija knjige “Ratni put Jurišnika i Specijalaca“ autora Ljubiše Milutinovića i roman “Miloš i Akmae“ autora Saše Terzića.

 Komentari

Pretplati se
Obavesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezane vijesti