„Srpsko Sarajevo čuvati iznutra“

Mitropolitu Hrizostomu uručen Grb grada za rad na očuvanju duhovnosti

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom izjavio je večeras da se Srpsko Sarajevo treba čuvati iznutra razvijanjem kulture, prosvjete, institucija i svega što je mladima danas potrebno, a da su sarajevski Srbi doprinijeli razvoju mnogih gradova u Srpskoj.


Mitropolitu Hrizostomu uručen Grb grada za rad na očuvanju duhovnosti
FOTO: SRNA

Srećan sam i ponosan kao mitropolit da je Srpska pravoslavna crkva (SPC) uveliko doprinijela očuvanju duhovnosti u Sarajevu i Sarajevskom polju za vrijeme onog režima i zahvaljujući Crkvi koja je bila mučenička i sačuvala divan narod i divnu kulturu, rekao je mitropolit Hrizostom na svečanoj sjednici Skupštine grada Istočno Sarajevo povodom 30 godina od njegovog formalnog nastanka.

Nakon što je Mitropoliji dabrobosanskoj i mitropolitu uručen Grb grada za predani rad na očuvanju duhovnosti i sabornosti pravoslavnog srpskog naroda na području Sarajevsko-romanijske regije, mitropolit Hrizostom je istakao da je Crkva i u posljednjem ratu bila sa svojim narodom, “i kada je padalo i kada se iseljavalo”.

– Danas smo sa vama, sa srpskim narodom Srpskog Sarajeva da ga još više gradimo, izgrađujemo i nadgrađujemo. Čuvajte Srpsko Sarajevo iznutra, jer grad se može osvojiti iznutra, isto kao i spolja. Treba sačuvati ono što smo mukom i žrtvom i krvlju naših sinova stvorili – poručio je mitropolit Hrizostom.

On je rekao da je ovaj grad nikao sa ledine, a sada je značajan i moćan, naglasivši da ga treba povezati dobrim komunikacijama i infrastrukturom da bi bio još bolji i uspješniji na ponos.

– Svi koji su živote dali, danas mogu biti srećni i ponosni da smo njihove žrtve opravdali gradnjom i rađanjem – naglasio je mitropolit dabrobosanski.

On je ukazao da su sarajevski Srbi stvorili ne samo Srpsko Sarajevo već da su razvili i mnoge druge gradove u Republici Srpskoj i dali duhovni doprinos u njihovoj gradnji.

– Sarajevski Srbi, Srbi srednje Bosne su duhovno preorali, uzorali mnoge gradove i opštine i gdje god su otišli svuda su donijeli dobro sjeme. Srbi Sarajeva imali su dobro sjeme i svuda ga dobro posijali i to sjeme je dobro niklo – rekao je mitropolit dabrobosanski.Komentari

Pretplati se
Obavesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezane vijesti


jadran sarajevo

Jadran Sarajevo© 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services