Otvoreno 51. „Brankovo kolo“

Miri Banjac povelja za životno djelo

Manifestacija „Brankovo kolo“ posvećena srpskom pjesniku Branku Radičeviću svečano je otvorena danas u Sremskim Karlovcima, gdje je „Velika povelja Brankovog kola“ uručena glumici Miri Banjac za životno djelo, a „Statueta Branka Radičevića“ pjesniku Bratislavu Milanoviću.


Miri Banjac povelja za životno djelo
FOTO: P. MARKOVIĆ/RAS SRBIJA

Pola vijeka od osnivanja “Brankovog kola” svečano je obilježeno u Karlovačkoj gimnaziji, najstarijoj srpskoj gimnaziji, sa bogatim pjesničkim, dramskim i muzičkim programom. Manifestacija, koja traje do 19. septembra, biće održana i na Stražilovu i u Novom Sadu.

Skup u Karlovačkoj gimnaziji svečano je besjedom o Radičeviću otvorio pjesnik Bratislav Milanović, koji je istakao da je Branko Radičević bio dar srpskom narodu kakav se dobija samo jedanput u cijeloj jednoj epohi, saopšteno je iz “Brankovog kola”.

Prema njegovim riječima, od objave pjesama Branka Radičevića, u istoriji srpske poezije vrijeme počinje drugačije da se računa – poezija prije Branka i poezija poslije Branka.

Na skupu je Miri Banjac uručena “Velika povelja Brankovog kola” za životno djelo, za uzvišenu saradnju tokom proteklih decenija u Sremskim Karlovcima i na Stražilovu za “nadahnuti doprinos lepoti poezije, stvaralačku radost i ljubav prema pesnicima i ljudima na tragu božanskog dara Branka Radičevića”.

U desetoj deceniji svoga života, legendarna glumica Mira Banjac, zahvalivši za visoko priznanje, govorila je stražilovske Brankove stihove, prisjećajući se nezaboravnih nastupa na “Brankovom kolu” u proteklih 50 godina.

Glumica Vesna Čipčić kazivala je poemu “Kikinda” Miroslava Antića, nakon čega je istakla da je oduševljeno učila od Mire Banjac kako se govori poezija, to jest, upijala na Stražilovu ranijih godina kako Mira govori Mikinu poemu “Vojvodina”.

U pjesničkom dijelu programa, u blokovima, nastupili su vrsni pjesnici raznih generacija i poetika, mahom raniji dobitnici nagrada “Pečat varoši sremskokarlovačke” i “Stražilovo”.

Nastupili su i Hor i ansambl novosadske Zmaj-Jovine gimnazije, sa dirigentom Jovanom Travicom, izvodeći himnu “Brankovo kolo” kompozitora Svetolika Pašćana Kojanova i “Srpkinju” Isidora Bajića iz opere “Knez Ivo od Semberije” koju je kao istorijsku dramu napisao Branislav Nušić.

Opereska pjevačica Vesna Aćimović u klavirskoj pratnji Maje Grujić pjevala je antologijsku Brankovu pjesmu “Devojka na Studencu”, a mlada glumica Danica Petrov govorila čuvenu Radičevićevu pjesmu “Ukor”.

Predsjednik “Brankovog kola” Nenad Grujičić istakao je da ovakvo svečano otvaranje “Brankovog kola” i program cijele manifestacije zacjeljuju i liječe napaćene ljudske duše u vremenu iracionalnih i predapokaliptičnih događaja otvarajući tako smisao čovjekovog boravka pod Suncem.

Sutra će na Stražilovu ovogodišnji laurat nagrade “Stražilovo” za cjelokupni stvaralački opus Božidar Mandić položiti cvijeće i prislužiti svijeće na Brankovom grobu, a kod “Brankovog čardaka” i spomenika Branku svečano će biti uručena prestižna nagrada “Stražilovo” mladim pjesnicima i održan tradicionalni “Stražilovski miting poezije”.

“Brankovo kolo”, koje se održava 51. put, protiče u znaku 175 godina od štampanja u Beču pr,ve knjige “Pesme” Branka Radičevića, zatim “Gorskog vijenca” Petra Petrovića NJegoša, “Novog zavjeta” u prevodu Vuka Karadžića i studije “Rat za srpski jezik i pravopis” Đure Daničića.

Branko Radičević se u Karlovačkoj gimnaziji, s bratom Stevanom, školovao od 1835. do 1841. godine.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezane vijesti


jadran sarajevo

Jadran Sarajevo© 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services