• Naslovna
  • Vijesti
  • Ekonomija
  • Ministarstvo privrede: „Fajnenšl tajms“ uvrstio Srpsku među najpovoljnije regije za investiranje u Evropi

Republika Srpska

Ministarstvo privrede: „Fajnenšl tajms“ uvrstio Srpsku među najpovoljnije regije za investiranje u Evropi

To što je Srpska, prema analizi časopisa „Fajnenšl tajms“, izabrana za jedan od deset malih evropskih regiona budućnosti u kategoriji privlačenja stranih ulaganja je značajna promocija RS na međunarodnoj mapi lokacija za investiranje, navode iz Ministarstva privrede.


Ministarstvo privrede: „Fajnenšl tajms“ uvrstio Srpsku među najpovoljnije regije za investiranje u Evropi
Foto: Shutterstock.com/BalkansCat, ilustracija

„Nagrada je rezultat kontinuiranih aktivnosti koje se s ciljem privlačenja stranih investicija sistemski realizuju u Vladi Republike Srpske“, ističe se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da je Srpska rangirana na visokoj sedmoj poziciji, te da je zahvaljujući ukupnoj strategiji za promociju ulaganja prepoznata kao jedna od najpovoljnijih destinacija za poslovno investiranje u Evropi.

Ministarstvo privrede i preduzetništva Republike Srpske je u septembru podnijelo aplikaciju navodeći glavne elemente strategije za privlačenje stranih ulaganja, prednosti lokacije, mjera za zadržavanje postojećih investitora i privlačenje novih, marketinški slogan, kao i primjene digitalnih alata.

Priznanja su dobili i Laktaši, koji je proglašen za najpoželjniji mikro grad za investiranje u Evropi za 2023. godinu u kategoriji troškovne efikasnosti, kao i Trebinje za strategiju privlačenja stranih ulaganja u kategoriji mikro gradova.

Rangiranje evropskih regiona budućnosti 2023. godine uporedilo je najperspektivnije investicione destinacije širom Evrope, a, osim Republike Srpske, na listi su regioni iz Irske, Švajcarske, Njemačke, Austrije, Litvanije, Bugarske i Srbije.

Ove godine u obzir je uzeto 370 gradova i 148 evropskih regiona podijeljenih u tri grupe – velike, srednje i male regione.

Rangiranje je izvršeno u okviru pet potkategorija: ekonomski potencijal, poslovno okruženje, povezanost, ljudski kapital i uslovi života, te efikasnost.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezane vijesti


jadran sarajevo

Jadran Sarajevo© 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services