Poruka poslanicima

Milorad Dodik: Današnja BiH je nametnuta

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik objasnio je danas na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS razloge zbog kojih je uložio veto na odluku o davanju agremana ambasadoru Njemačke u BiH, te ponovio stavove koje je i ranije iznosio pred poslanicima.


Milorad Dodik: Današnja BiH je nametnuta
Foto: Arhiva „Novosti“

Posebno se obrušio na „BiH mimo Ustava“, uz poruku da se mora „odustati od BiH koja nije dogovorena među tri naroda“.

„Današnja BiH je nametnuta. Za takvu BiH se ne smijemo vezivati, da nam ne bude žao onda kada odlučimo da odemo. BiH kakvu su nametnuli stranci, mora da nestane… BiH nam se nameće bez našeg pristanka. Suverenitet BiH iznad Ustava nije prihvatljiv i kad-tad ćemo ga odbaciti. BiH je za sve nas velika nevolja i regresija, lišena svake vizije i budućnosti…“ – rekao je Dodik.

„Moramo odbaciti paradigmu o reformama koje su navodno neophodne da bi išli na putu ka EU. Od nas se uporno traži da se odreknemo svojih prava ili da ćutimo kada ih otimaju“, dodao je Dodik.

Poručio je da se „mora razviti sistem stalne budnosti, ako RS ne želi da nestane“.

Govoreći o agremanu ambasadoru Njemačke, Dodik je rekao da se ne može očekivati da se „sa zastavama i cvijećem dočekuju one koji najavlju obračune sa RS“.

Ocijenio je i kako je za vrijeme 16 godina vlasti njemačke kancelarke Angele Merkel to nije bio slučaj, a da danas „bosanski muslimani, članovi Bundestaga, odlučuju šta je spoljna politika Njemačke prema BiH“.

„Da li će nas Njemačka poštovati ako kažemo dobro došli, ukinite naša prava, ili neko misli da je ovo 1941. i da bi mogla da uslijedi vojna odmazda zbog neposlušnosti“, rekao je Dodik.

Nakon kritika „političkog Sarajeva“, Dodik je imao poruku i za „pojedince u Republici Srpskoj“.

„Koji su to Srbi koji plaše vlastiti narod strahom, i neka niko ne sluđuje narod diplomatijom. Zapadnjaci ovdje ne dolaze da se upoznaju sa situacijom, nego sa već stvorenim predrasudama izlobiranim od muslimanske dijaspore“, rekao je Dodik.

Tražeći podršku poslanika u NSRS za veto, Dodik je konstatovao da možda neće doći do glasova dvije trećine poslanika, ali i poručio da to nije njegov poraz, nego njihov.

„Laž je da Dodik neće imati većinu, ovo je NSRS. Treba da odbijemo svako petljanje i miješanje bilo koje zemlje zemlje, pa i Njemačke. Treba i da odbijemo rezoluciju koju su donijeli u Bundestagu i ovaj parlament treba da uputi pismo svim poslanicima Bundestaga, da se kaže da su prekršili Ustav i da ne mogu da se mijašaju u unutrašnje stvari“, zaključio je Dodik.

Naglasio je važnost instituta zaštite vitalnog nacionalnog interesa, te podvukao da će ga opet uložiti ukoliko bude imao priliku do kraja ovog mandata, uz poruku da je spreman da ga uloži i na vremensku prognozu.Komentari

Pretplati se
Obavesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezane vijesti


jadran sarajevo

Jadran Sarajevo© 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services