Srbija će uvoziti struju

Mihajlovićeva poručila da neće biti restrikcija, ali moli za štednju

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović poručila je u juče Kragujevcu da neće biti restrikcija električne energije i da se o tome ne razmišlja, jer je dovoljno sve ono što je urađeno u ovoj godini i dobra je osnova da može da se obezbijedi dovoljno električne energije.


Mihajlovićeva poručila da neće biti restrikcija, ali moli za štednju
FOTO: OLIVER BUNIĆ/RAS SRBIJA

Ono što ja stalno govorim i zašto insistiramo na mjerama šednje jeste da pokušamo da smanjimo potrošnju da ne bi toliki novac davali na uvoz električne energije rekla je Mihajlović.

Ona je navela da je Srbija ljetos uvezla četri do 11 odsto dnevnih potreba struje, ali i da je prije dva dana zbog jakog vjetra proizvedeno 4,7 odsto potrošnje i da je čak malo struje izvezeno.

– Ali suštinski mi ćemo sigurno uvoziti električnu energiju zimus. I svjesni smo da će ta cijena da bude visoka i to je jedini razlog što molimo za štednju, ne da bismo izbjegli restrikcje, nego da bismo manje platili – rekla je Mihajlović.

Ona je istakla da za Vladu Srbije “restrikcije uopšte nisu opcija u oblasti energetike”.

Mihajlović je demantovala da je Ministartsvo energetike naložilo da se smanji temperatura u školama.

Ona je naglasila da u merama i preporukama štednje njeno ministarstvo ni jednog trenutka nije “tretiralo bolnice, vrtiće i škole”.

Istakla je da je ministarstvo dalo preporuke jedinicama lokalne samouprave, javnim preduzećima i državnim ustanovama da moraju da naprave svoje planove štednje.

“Mi očekujemo da negde do 1. oktobra dobijemo sve planove”, rekla je Mhajlović i iznela poslednje podatke o planovima štednje.

Od 162 jedinice lokalne samouprave 73 su do sada dostavile planove, od 37 javnih preduzeća, planove ima 29, a od 50 privrednih subjekata 30 je dostavilo plan. ;Od 38 državni institucija 18 je dostavilo planove štednje.

Mihajlović je rekla da razgovara sa svim lokalnim samoupravama i onima koji nisu dostavili podatke “zato što vidi da negde ima nerazumijevanja”.

– Ne postoji ta opština, taj grad, ne postoji to preduzeće, ta državna ustanova koja ne može bar malo da uštedi električnu energije – ocijenila je Mihajlović.

Mihajlovićeva je poručila da nisu planirana poskupljenja niti električne energije za domaćinstva, niti za privredu, piše Kurir.

Rekla je da je obezbedjena dovoljna količina mazuta, nafte i naftnih derivata i da ima dovoljno gasa u oba skladišta i da se nesmetano doprema Balkanskim tokom.Komentari

Pretplati se
Obavesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezane vijesti


jadran sarajevo

Jadran Sarajevo© 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services