Drevna svetinja

Manastir Knežina je duhovno blago Romanije

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom razgovarao je u Knežini kod Sokoca sa načelnikom opštine Sokolac Milovanom Bjelicom, privrednicima, dobrotvorima i građanima o obnovi Manastira presvete Bogorodice.


Manastir Knežina je duhovno blago Romanije
Foto: opstinasokolac.net

Mitropolit Hrizostom obratio se načelniku opštine Sokolac da se organizuje radni ručak na kojem bi se okupili donatori i dobrotvori voljni da pomognu obnovu ove svetinje.

Pozivu načelnika Bjelice odazvali su se lokalni, ali i privrednici i donatori iz drugih krajeva Republike Srpske.

Na radnom ručku bilo je riječi o renoviranju manastirskog hrama posvećenog Svetim ravnoapostolima caru Konstantinu i carici Jeleni, izgradnji manastirskog konaka i pristupnog puta.

Manastir u Knežini jedan je od najstarijih pravoslavnih hramova u ovom kraju u kojem bratstvo, sveštenstvo i vjernici već dugo očekuju da bude izgrađen parohijski dom sa konakom.

Jedna od ideja mitropolita Hrizostoma jeste da se u narednoj fazi izgradnje, pored manastira u Knežini, podigne i kamp za djecu.

Zbog ovih ali i drugih aktivnosti na obnovi i izgradnji ove svetinje svi prilozi i donacije su dobrodošle.

Jeromonah Vladimir Đuričić je od decembra 2015. nastojatelj ovog hrama koji je mjesto okupljanja vjernika i duhovni centar uprkos tome što mladi sa ovog područja sve češće odlaze u gradove, a okolna sela se lagano prazne i stare.

Da se to zaustavi nedavno je u organizaciji opštinske administacije i Turističke organizacije Sokolac održan sastanak kako bi kandidovali Knežinu za izbor „Najljepša sela BiH“ koji je pokrenuo USAID sa domaćim partnerima.

Povodom obilježavanja 600 godina od Kosovske bitke 13. avgusta 1989. godine u Knežini je održan veliki narodni sabor i svečano proglašeno otvaranje novog manastira Presvete Bogorodice.

Tom prilikom svetu liturgiju služili su episkopi budimski Danilo, dalmatinski Nikolaj, sremski Vasilije i zvorničko-tuzlanski Vasilije uz sasluženje velikog broja sveštenika i đakona Eparhije zvorničko-tuzlanske i drugih eparhija Srpske pravoslavne crkve.

Prema predanju, a o čemu svjedoče i temelji, prijašnji manastir je izgrađen 1371. godine kod izvora Knežine. Graditelj manastira je bio Andrijaš, brat Marka Kraljevića. Andrijaš je tada podigao deset crkava, od kojih su tri bile velike, a ostalih sedam manjih, smještene u obližnjim selima.Komentari

Pretplati se
Obavesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezane vijesti


jadran sarajevo

Jadran Sarajevo© 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services