Šef ruske diplomatije

Lavrov u UN: „Specijalna operacija“ u Ukrajini je bila neizbježna

Moskva neće dozvoliti Ukrajini da uspostavi platformu za stvaranje prijetnji ruskoj bezbjednosti, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, obraćajući se danas na ministarskom sastanku Savjeta bezbjednosti UN.


Lavrov u UN: „Specijalna operacija“ u Ukrajini je bila neizbježna
Foto: TANJUG AP PHOTOMARY ALTAFFER

Lavrov je istakao da je odluka o sprovođenju specijalne vojne operacije bila neizbježna.

„O tome smo više puta govorili, iznijeli ogroman broj činjenica koje pokazuju kako se Ukrajina pripremala da igra anti-rusku ulogu, ulogu odskočne daske za stvaranje i sprovođenje prijetnji ruskoj bezbjednosti. Uvjeravam vas da to nećemo dozvoliti“, rekao je Lavrov.

On je dodao da posljednjih godina kijevski režim sprovodi sveobuhvatan napad na ruski jezik, nekažnjeno kršeći prava ruskog govornog stanovništva u Ukrajini.

„Usvojeni su nečuveni zakoni o jeziku, uključujući i zakon o obrazovanju iz 2017. godine, Zakon o obezbjeđivanju upotrebe ukrajinskog kao državnog službenog jezika iz 2019. godine, Zakon o potpunom opštem srednjem obrazovanju iz 2020. i Zakon o starosjedelačkim narodima Ukrajine iz 2021. Svi oni su imali za cilj da istisnu ruski jezik i da ga zapravo potpuno zabrane“, naglasio je Lavrov, prenio je TASS.Komentari

Pretplati se
Obavesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezane vijesti


jadran sarajevo

Jadran Sarajevo© 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services