Šef ruske diplomatije

Lavrov traži da IAEA utiče na Kijev da ne granatira NE Zaporožje

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov potvrdio je namjeru Moskve da nastavi blisku saradnju sa Međunarodnom agencijom za nuklearnu energiju (IAEA) kako bi natjerao Kijev da odmah prekine granatiranje nuklearne elektrane Zaporožje, saopštilo je danas rusko ministarstvo spoljnih poslova.


Lavrov traži da IAEA utiče na Kijev da ne granatira NE Zaporožje
Foto: Russian Foreign Ministry Press Service via AP

Šef ruske diplomatije je, tokom sastanka na marginama 77. zasjedanja Generalne skupštine UN, razmijenio mišljenja sa generalnim direktorom IAEA Rafaelom Grosijem o pitanjima bezbjednosti nuklearnih objekata u Ukrajini, uključujući i situaciju oko Zaporoške nuklearne elektrane (ZNPP), prenosi Tas s.

Lavrov je potvrdio namjeru ruske strane da nastavi blisku saradnju sa IAEA s ciljem da režim u Kijevu odmah obustavi bombardovanje pomenute elektrane i okolnih teritorija, uključujući i grad Energodar u kome boravi osoblje ZNPP-a i njihove porodice, navelo je ministarstvo.

Tas s podsjeća da je ranije ovog mjeseca nuklearno postrojenje u Zaporožju posjetila misija IAEA, koju je predvodio Grosi.

Međunarodna agencija za nuklearnu energiju objavila je izvještaj pozivajući strane u sukobu da stvore bezbjednosnu zonu oko nuklearke Zaporožje kako bi bilo spriječene eventualne nezgode izazvane vojnom akcijom.Komentari

Pretplati se
Obavesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezane vijesti


jadran sarajevo

Jadran Sarajevo© 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services