Skip to main content

Bosna i Hercegovina

Krivične prijave protiv ugrožavanja fondova u FBiH

Grupa društava za upravljanje fondovima i zatvorenih investicijskih fondova u Federaciji BiH tvrdi da Komisija za vrijednosne papire FBiH, kao regulator, konstantno preduzima aktivnosti kojima se ugrožava poslovanje investicijskih fondova i urušava tržište kapitala u Federaciji.


Krivične prijave protiv ugrožavanja fondova u FBiH
Foto: FENA

Kako navode u saopštenju za javnost, zbog očitog kršenja zakonskih odredbi, drastičnog djelovanja na štetu društava za upravljanje fondovima i primjene različitih aršina prema akterima na tržištu kapitala, ova društva podnijela su putem pravnih zastupnika krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH i Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo protiv svih pet članova Komisije za vrijednosne papire FBiH, a sva dokazna dokumentacija dostavljena je i Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA).

“Već duže vrijeme društva za upravljanje fondovima ukazuju Komisiji i njenim članovima na propuste u njihovom radu koji nanose štetu poslovanju društava, unose pravnu nesigurnost na tržište kapitala i prijete njegovim potpunim urušavanjem. Krivična prijava je podnijeta zbog zloupotrebe položaja i ovlaštenja u konkretnim slučajevima, ali ovim putem želimo upozoriti da Komisija u kontinuitetu donosi akte izvan svojih zakonskih ovlaštenja“, navodi se.

Svjesni su, ističu, da je rad regulatora na tržištu vrijednosnih papira u javnom interesu i da je nužan. Međutim, s obzirom da su odluke Komisije za vrijednosne papire FBiH konačne, odnosno da ne postoji drugostepeni organ, članovi Komisije moraju djelovati s posebnom pažnjom i oprezom kako svojim odlukama, koje su odmah izvršne, ne bi prouzrokovali krivično djelo ili enormnu štetu po imovinu dioničara nekog emitenta, ali i po državnu imovinu, što je još značajnije.

“Nažalost, dosadašnje djelovanje članova Komisije za vrijednosne papire FBiH primoralo nas je da tražimo utvrđivanje njihove krivične odgovornosti. Napominjemo da je Komisija za vrijednosne papire FBiH u proteklom periodu pokazala ignorantski odnos i prema stavovima, sugestijama i prijedlozima Udruženja društava za upravljanje fondovima u FBiH, što dodatno budi sumnje u njihove stvarne namjere“, zaključuje se u saopštenju koje u ime grupe fondova potpisuju MI Gruop i Prof-Plus.Komentari

Pretplati se
Obavesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezane vijesti