Najpopularniji tart sa jabukama

Kolač koji svi vole spremljen po baka Jelinoj recepturi

Neodoljiv spoj ukusa nikog ne ostavlja ravnodušnim.


Kolač koji svi vole spremljen po baka Jelinoj recepturi
Foto: Bakina kuhinja

Iz bakine kuhinje stiže nam recept za tart sa jabukama i karamelom. Kolač omiljen mnogim generacijama.

Potrebno je:

-200 gr brašna
-1 kafena kašičica praška za pecivo
-100 gr maslaca
-1 jaje
-korica limuna
-1 kašika šećera
-1 kg očiščenih prokislih jabuka
-2 kašike šećera za karamel
-100 ml mlijeka
-1 vanilin šećer
-3 kašike marmelade mješane
U brašno dodati prašak za pecivo izmešati, dodati razmekšan maslac, žumanca, kašiku šećera i koricu limuna i zamijesiti testo.
U pleh širine 24 cm stavimo pek papir obilježimo ivice, pa na njega razvijemo tijesto tako da imamo i ivice sa strane na tepsiji (prikazano u videu).
Dno testa namazati marmeladom, a jabuke isjeći na kriške i ređati ih u krug da se popuni dno.
Posuti malo šećerom i peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 30-35 min da se jabuke lijepo ispeku.
U šerpu istopiti šećer da se karamelizuje, pa dodati mlijeko da malo vri i istopi se pržen šećer. Vruć kolač prijeliti karamel mlijekom. Ostaviti da upije.



Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezane vijesti


jadran sarajevo

Jadran Sarajevo© 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services