Da li je ovo novi izvor energije?

Kina je otkrila nepoznati mineral na Mesecu i odmah planira tri nove misije

Iskopavanja na Mesecu mogla bi da budu sledeće čvorište napetosti između zemalja jer NASA takođe istražuje južni pol Meseca gde Kina planira da izgradi istraživačku stanicu u saradnji sa RusijomKina ima za cilj da lansira tri misije bez posade na Mesec nakon što je otkrila novi lunarni mineral koji bi mogao da bude izvor energije u budućnosti.

Svemirska trka između Kine i SAD ubrzava se nakon što je Nacionalna svemirska administracija Pekinga dobila zeleno svetlo za lansiranje tri orbitera ka Mesecu u narednih 10 godina.

Vesti dolaze dan nakon što je Kina postala treća zemlja koja je otkrila novi lunarni mineral, koji je nazvala Changesite-(Y), prema kineskim državnim novinama Global Times.

Kineska misija Čang’e-5 izvukla je uzorke sa Meseca 2020. godine, a Global Times ga je [mineral] opisao kao „fosfatni mineral u stubastom kristalu“ koji se nalazi u česticama lunarnih stena. Mineral sadrži helijum-3, koji bi mogao biti budući izvor energije.

Ovo otkriće moglo bi da izvrši veći pritisak na SAD da pojačaju svoje napore nakon što je njihova misija na mesec Artemis I odložena po drugi put.

Rudarenje na Mesecu moglo bi da bude sledeće čvorište napetosti između zemalja jer NASA takođe istražuje južni pol Meseca gde Kina planira da izgradi istraživačku stanicu u saradnji sa Rusijom, prenosi Business Insider.

Kina je u poslednje vreme ubrzala svoje napore u istraživanju svemira izgradnjom svemirske stanice, lansiranjem brojnih misija za prikupljanje uzoraka Meseca i postavljanjem rovera zvanog na Mars ranije ove godine.

SAD su i dalje jedina zemlja koja je astronaute poslala na Mesec, a poslednji put je sletela pre skoro 50 godina u misiji Apolo 17, navodi se na sajtu NASA-e.Komentari

Pretplati se
Obavesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezane vijesti


jadran sarajevo

Jadran Sarajevo© 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services