Skip to main content

Kako smo se borili sa recesijom

Kako smo se borili sa recesijom: Evo koliko su građani Srpske lani potrošili samo na gorivo i hranu

Unazad godinu dana, građani Srpske suočili su se sa nezapamćenim poskupljenjima, posebno hrane i goriva čije cu cijene rasle prečesto i u značajnom iznosu.


Kako smo se borili sa recesijom: Evo koliko su građani Srpske lani potrošili samo na gorivo i hranu
Foto: Ilustracija/Agencije

Zato i jesmo za gotovo istu količinu ili čak nešto manje kupljenih ovih roba, prošle godine dali daleko više para nego godinu ranije.

Zvanična statistika pokazuje da smo u 2021. samo na hranu i gorivo potrošili skoro 1,97 milijardi, a lani čak 2,52 milijarde KM.

Naime, promet u trgovini na malo gorivima i mazivima u pretprošloj godini iznosio je oko 866,92 miliona, a u 2022. godini 1,17 milijardi KM.

Porasla je i vrijednost robe prodate u trgovini na malo prehrambernim proizvodima, pićima i duvanskim proizvodima. U ovim trgovinama u Srpskoj promet je, prema podacima Zavoda za statistiku RS, pretprošle godine iznosio 1,1 milijardi, a lani 1,35 milijardi KM.

Kad je riječ o benzinu i dizelu, najviše para na ova goriva prošle godine potrošili smo u julu i avgustu – 116,3 miliona, odnosno 119 miliona KM. Trošak za hranu najveći nam je bio u decembru – preko 138 miliona KM.Komentari

Pretplati se
Obavesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezane vijesti