Sa parfemom ili bez

Kako miris tijela utiče na privlačnost

Prirodan miris tijela puno će prije privući i zavesti nekoga nego parfem na koži, tvrde naučnici.


Kako miris tijela utiče na privlačnost
Foto: Ilustracija

Svoje izjave temelje na analizi nekoliko studija, a sve one dovode do istih zaključaka – najbolji je prirodni miris tijela.

Jedan tim je ustvrdio da žene preferiraju miris dominantnih muškaraca, a miris dominacije posebno ih privlači za vrijeme plodnih dana. Otkrili su i da muškarcima najneprivlačnije mirišu žene za vrijeme menstruacije, a najprivlačnije za vrijeme ovulacije. Oscilacije u mirisu su vrlo suptilne, ali ih naša podsvijest prepoznaje.

Njegov tim zamolio je ispitanike da ocijene miris drugih osoba najprije s parfemom, a potom bez parfema. Rezultati su bili iznenađujući – većina je ugodnijim ocijenila prirodni miris tijela, a naveli su da neki znatno lošije miriše s parfemom.

Očito je da prirodan miris ima snažan uticaj na način na koji nas drugi percipiraju, a neki naučnici idu čak toliko daleko da tvrde kako miris otkriva našu osobnost. Riječ je o vrlo zanimljivom području pa ne čudi najava novih istraživanja. Jedno je sigurno, moderan svijet jako je podcijenio ulogu prirode i naših vlastitih tijela, stoga tu i tamo dopustite sebi da budete onakvi kakvi jeste.Komentari

Pretplati se
Obavesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

jadran sarajevo

Jadran Sarajevo© 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services