Skip to main content

Republika Srpska

Ivanić: Glasao bih da se Milanović proglasi nepoželjnim u BiH

Bivši premijer Republike Srpske i član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić je u večerašnjem Pressingu na N1 kazao da u slučaju da se on nalazi u Predsjedništvu BiH, podržao bi inicijativu da se Zoran Milanoviš proglasi kao persona non grata u BiH.


Ivanić: Glasao bih da se Milanović proglasi nepoželjnim u BiH
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Dodik i odnosi sa hrvatskim političarima?

“Da li to radi nesvjesno ili svjesno, ne znam ali je meni ta simbioza čudna. Ne razumijem je ni historijski ni praktično. Ja ne mogu da nađem nijednu konkretnu stvar u kojoj je Čović stao iza Dodika. Čovićev stav da postoji RS i da bude prisutan na Danu RS za mene je korektan, ali to nije nikakav politički iskorak. Ja nikada nisam vidio da je HDZ tako čvrsto stajao iza nečega što je Republika Srpska tražila“, kazao je Ivanić.

“Vidjećemo kako će SNSD reagovati na inicijativu da Predsjedništvo BiH proglasi Milanovića personom non gratom. Milanović je odlikovao jednu brigadu koja je napravila ozbiljne zločine kod Dervente“.

“Ovaj stil ponašanja zaslužuje da se o tome ozbiljno razgovara”, dodao je Ivanić.

Da li biste vi da ste u Predsjedništvu BiH glasali za to?

“Vjerovatno da. Zamislite da je neko iz RS otišao u Knin i nagradio neku od brigada Srpske krajine. Ta ista Hrvatske ne dozvoljava Vučiću da položi cvijeće na jasenovačkom obilježju, a BiH pušta da se to tako radi ovdje. Bila je pratnja, bilo je obavještenje, znalo se da će doći. Kako bi inače bila pratnja?“, kazao je.

Vi mislite da bi trebao biti proglašen personom non grata i da biste glasali za to u Predsjedništvu?

“Da“.

Kada bi koalicija i saradnja mogla biti prekinuta?

“Kada Čović osjeti da bi mogao imati negativne stvari zbog Dodika i to će biti zanimljivo. Prvi ko je prekinuo odnose sa SDA je bio Čović i onda se desilo sve ovo. Budimo realni, Hrvatska je kao zemlja davno definisala kao jedan od strateških ciljeva popravljanje pozicije Hrvata u BiH. Evidentno je da imaju rezultata“, poručio je Mladen Ivanić.

“Beograd ne treba pretjerano da se upliće u odnose u BiH, kao i u RS”, smatra bivši član Predsjedništva BiH.Komentari

Pretplati se
Obavesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezane vijesti