Istraživački eksperiment

Istraživački eksperiment: Mačke više vole vlasnike, nego hranu i miševe

Iako se smatra da su mačke za razliku od pasa manje emocionalno vezane za svoje vlasnike i da od njih očekuju hranu, a ne društvo i igru, istraživački eksperiment što ga je na 38 mačaka provela ekipa znanstvenika s dvaju američkih sveučilišta relativizirao je tu uvriježenu predrasudu.


Istraživački eksperiment: Mačke više vole vlasnike, nego hranu i miševe
FOTO: BOSNAINFO

„Iako prevladava mišljenje da mačke više vole samoću, naše je istraživanje pokazalo drukčiju sliku mačke vole ljude, pokazuju različite vrste osjećaja, a na njihove sociološke interakcije vjerojatno utječu životna iskustva i biološke predispozicije”, naveli su u zaključku istraživanja objavljenom u časopisu “Behavioral Processes” znanstvenici sa sveučilišta Oregon State i Monmouth.

U eksperiment koji je trebao detektirati što mačke najviše privlači bilo je uključeno 38 mačaka starih od 1 do 20 godina, polovica od njih udomljena kod vlasnika, a polovica iz azila.

Dva i pol sata prije testa bile su izolirane od bilo kakve interakcije s ljudima ili međusobnog kontakta. Nakon toga nudili su im hranu, odjeću s mirisima koje privlače te životinje, igračku u obliku miša i čovjeka koji se igrao s mačkom i mazio je, najprije u odvojenom kontaktu, a onda u sobi u kojoj su bili svi ti “podražaji” kako bi se ustanovilo što ih najviše privlači.

Jedna od mačaka iz eksperimenta izabrala je za “druženje” odjeću s mirisom mačje metvice, četiri su se odlučile za umjetnog miša, 14 mačaka odmah je pristupilo ponuđenoj hrani, a čak 19 čovjeku koji ih je mazio i s njima komunicirao, te su s njime provele tri četvrtine vremena koliko je eksperiment trajao.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezane vijesti


jadran sarajevo

Jadran Sarajevo© 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services