Brzo i ukusno

Isprobajte čuveni američki „vege“ sendvič

Osim čuvenih Leviski 501, lenonki i starki, jedan poseban specijalitet iz Amerike je veganski sendvič, za čije spremanje ne treba puno vremena i koji je pri tome zdrava energetska bomba.


Isprobajte čuveni američki „vege“ sendvič
Foto: Printskrin/M. Pralica

Američki sendvič možete spremiti vikendom za ručak, kao užinu, dobar je i izbor ukoliko vam dolaze nenajavljeni gosti, ili ukoliko putujete, a ne želite da jedete klasične obroke ili želite neki zdrav obrok.

Potrebni sastojci:

– 2 zemičke (mogu kajzerice ili lepinje)
– 2 jaja
– 300g maslaca
– paradajz
– 100g špinata
– ljubičasti luk
– 100g sira za sendviče
– malo soli

Paradajz i luk narezati na kolutove. Zemičke razrezati na polovine. U dubljoj tavi rastopiti maslac. Kada se maslac zagrije pažljivo razbiti jaja, pazeći da se žumanjak ne razlije. Pržiti ih “na oko” dok žumanjak ne postane čvrst. Posoliti po ukusu. Razrezane zemičke staviti u toster da se zagriju. Ukoliko nemate toster, možete ih zagrijati na vrućoj tavi. Na donje polovice zemičke staviti list sira, pa postepeno slagati jedno jaje, krišku paradajza, nekoliko kolutova luka, na kraju dodati špinat i poklopiti gornjim dijelom zemičke.

Savjeti za recept

Da bi bili sigurni da se žumanjak ispekao, tokom pečenja potrebno je zalijevati masnoćom u kojoj se peče. Nakon što žumanjak dobije bijelu koricu, okrenuti ga i peći još minut na drugoj strani. Količina sastojaka je za dvije osobe. Ukoliko budete pripremali obrok za više osoba, prilagodite količinu sastojaka. Ukoliko spremate za više ljudi, a nemate toster možete da stavite zemičke u ladicu od peći na pleh, na koji ste stavili papir za pečenje i pečete na 220 stepeni 20 – 25 minuta.



Komentari

Pretplati se
Obavesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezane vijesti


jadran sarajevo

Jadran Sarajevo© 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services