Traže da se slijede dobre prakse

Inicijativa iz Sokoca: U nastavni proces uvesti predmet „Planinarstvo i ekologija“

Planinarsko društvo „Glasinac“ Sokolac uputilo je inicijativu Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske da se u nastavni proces za učenike od petog do devetog razreda uvede predmet „Planinarstvo i ekologija“.


Inicijativa iz Sokoca: U nastavni proces uvesti predmet „Planinarstvo i ekologija“
IZVOR: SHUTTERSTOCK

Ovu inicijativu podržao je i načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica, koji je istakao da je riječ o grupi ljudi koji su svojim entuzijazmom i predanošću otkrili Romaniju turistima iz cijelog svijeta.

„Kao načelnik opštine Sokolac, imam odličnu saradnju sa ovom grupom ljudi, sa udruženjem za primjer cijeloj Republici Srpskoj. Pozivam i sve ostale načelnike, više nivoe vlasti i udruženja da to učine i da daju doprinos da ova velika ideja zaživi“, poručio je Bjelica.

U inicijativi se navodi, između ostalog, da je cilj da se mlađe generacije na pravilan način usmjere ka korisnim aktivnostima u prirodi, da se u okviru redovnog obrazovanja ukaže da je ova fizička aktivnost važna i neophodna podloga za zdrav i kvalitetan život.

„Mladim ljudima je neophodan boravak u prirodi, pogotovo u današnje vrijeme kada smo svjesni brojnih problema koji pogađaju uzrast djece u osnovnoj školi, polazeći od korištenja moderne tehnologije do evidentnih brojnih zdravstvenih problema i deformiteta u rastu i razvoju“, navode iz Planinarskog društva „Glasinac“.

U inicijativi se ukazuje da je Republika Srpska uglavnom planinska zemlja, prirodnih ljepota i prostranstava i da je organizacija školskih izleta i rada na terenu za mlade prilika da se nauče orijentisati u prirodi sa kompasom i bez njega, da prođu različite programe koji će da podstiču i motoriku i intelektualne procese.

„Približiće im se priroda i prirodni resursi i ljepote koje imamo na cijeloj teritoriji Republike Srpske, a koje, nažalost, ne posjećujemo dovoljno“, dodaje se u inicijativi.

Iz ovog planinarskog društva napominju da je projekat koji predlažu uspješno realizovan u Srbiji, gdje već daje pozitivne rezultate te dodaju da bi trebalo slijediti dobre prakse i primijeniti ih u nastavnom procesu u Srpskoj.Komentari

Pretplati se
Obavesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezane vijesti


jadran sarajevo

Jadran Sarajevo© 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services