Najbogatiji čovjek na planeti

Ilon Mask aktivirao internetsku uslugu Starlink za Iran

Izvršni direktor SpaceX Ilon Mask, nakon što je dobio zeleno svjetlo od vlade Sjedinjenih Američkih Država, aktivirao je satelitsku internetsku uslugu Starlink kako bi pomogla Irancima koji protestuju nakon smrti 24-godišnjakinje u policijskom pritvoru.


Ilon Mask aktivirao internetsku uslugu Starlink za Iran
Getty Images

„Danas smo poduzeli mjere kako bismo unaprijedili slobodu interneta i slobodan protok informacija za iranski narod, izdajući Opštu licencu kako bismo im omogućili veći pristup digitalnim komunikacijama kako bismo se suprotstavili cenzuri iranske vlade“, napisao je američki državni sekretar Enton Blinken na Tviteru.

Odgovarajući na objavu Blinkena na tu temu, Mask je napisao: „Aktiviramo Starlink.“

U saopštenju koje je dalo Ministarstvo finansija navedeno je da je Opšta licenca izdana s ciljem povećanja podrške slobodi interneta u Iranu.

Istaknuto je da su iranske vlasti ograničile pristup internetu nakon demonstracija koje su izbile prošle sedmice nakon smrti 22-godišnje Mahse Amini, koju je uhapsila državna „policija za moral“ u Teheranu zbog navodnog kršenja islamskog kodeksa oblačenja, a potom se proširile na više iranskih gradova.

SAD je poduzeo korake kako bi „podržao slobodan protok informacija i pristup informacijama utemeljenim na činjenicama“ za iranski narod.

Starlink je svemirski sistem na kojem SpaceX godinama radi kako bi olakšao pristup internetu u dijelovima svijeta gdje pristup ograničen.

SpaceX, čiji je osnivač Ilon Mask, planira uspostaviti mrežu od 12 hiljada satelita Starlink u Zemljinoj orbiti. Planirano je da projekat bude završen 2027. godine.Komentari

Pretplati se
Obavesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezane vijesti


jadran sarajevo

Jadran Sarajevo© 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services