Skip to main content

Promocija knjige i romana

Herojska djela Pelemiša i Stupara biće predstavljena Novosađanima 20og maja

Milorad Pelemiš i Miloš Stupar dva su div-junaka koji su svojim herojskim djelima nemjerljivo zadužili Srbe.


Herojska djela Pelemiša i Stupara biće predstavljena Novosađanima 20og maja
Foto: Slobodna Srpska

Njihova imena će živjeti vječno, a podvizi prenositi sa koljena na koljeno. Ali, kako bi sve ostalo i zapisano, potrudili su se gospoda Ljubiša Milutinović i Saša Terzić.

“Ratni put Jurišnika i Specijalaca“ i “Miloš i Akmače“-knjiga i roman čiji su redovi pisani ne da se samo čitaju danas, već da ostanu pokolenjima.

Promocija će se održati u Novom Sadu, SPENS, 1 sprat Amfiteatar u subotu, 20. maj
2023. godine u 18.00 sati

Riječ autora:
“Posjećujući u istražnom zatvoru, Suda Bosne i Hercegovine, rođaka Miloša Mišu Stupara, ratnog komandanta Drugog odreda Specijalne policije MUP Republike Srspke Šekovići, osuđenog nepravosnažno na 40 godina zatvora, koji je u ponovljenom postupku oslobođen, osjetio sam, silnu potrebu, da se njegova drama zabilježi.

Vidio sam ga kao oličenje pravog Srbina, junaka izraslog iz naroda, nepravedno tuženog i naruženog.

Bio sam u dilemi da li druga priča, pravog Jugoslovena oličenog u liku Vanje, treba da bude u ovome djelu uporedo ispričana sa Miloševom, ali sam na poslijetku shvatio da obije te drame oslikavaju jedno srpsko lice izborano stradanjima.

……….Srećan sam da ćemo imati promociju preko Drine i Save kraj Dunava u Novom Sadu u kome sam učio lutkarstvo. Mislim da će najljepša i najtačnija najava za moj roman biti riječi pisca Nenada Milkića koje volim :

Prvi je Jugosloven po ubjeđenju, pripadnik izgubljene nacije i države koja više ne postoji. Drugi je Srbin svestan svog nacionalnog bića, svoje vere i prošlosti. Prvi je na slobodi, ali zatvoren stegama koje mu nedaju da diše, nesnađen u vremenu koje je došlo. Drugi je zatvoren, ali slobodan duhom i mirne savesti, jer zna da je zatvoren na pravdi Boga, a da je svoj dug porodici i srpskom narodu odužio. Prvi traži, drugi je pronašao – mir“, rekao je ovo Saša Terzić autor romana “Miloš i Akače“.

Ljubiša Milutinović, autor knjige “Ratni put Jurišnika i Specijalaca“ saopštio je za medije sledeće:

SAČUVAJMO OD ZABORAVA
Ako ne zapišemo, zaboravićemo! Ako zaboravimo, kao da se nije ni dogodilo ono što zaista jeste i kakvu smo žrtvu i stradanje podnijeli.

Neki su preživjeli.Mnogi, nažalost, i nisu… Ova knjiga je pisana rječnikom ratnika. Nije pisana iz razloga da se
nekom dopadne ili da se u njoj pronađe. Ratnici su pričali ono čega se prisjećaju, a ja sam imao zadatak da to zabilježim, bez ikakvog uljepšavanja, onako kako je bilo. Tu su i brojne moje fotografije nastale tokom rata, sa namjerom da upotpune svjedočenja, da sačuvaju od zaborava i ljude i događaje.

Knjiga koja je pred vama napisana je s ciljem da se ispiše i opiše ratni put dvije, u narodu izuzetno omiljene, jedinice, koje su ulivale ogromno povjerenje srpskom narodu, ali i vojsci i policiji. Te naše jurišnike i specijalce činili su neki sasvim obični, ali mladi, lijepi i veoma hrabri mladići, koji su kaleći se kroz borbe, postali istinski srpski junaci iz
naroda.

U početku jurišnici, a poslije specijalci. Neki do tada neprimijetni mladići i porodični ljudi, postali su pravi junaci, ponos svoga sela ili grada, Birča i cijele Republike Srpske. Sve bitke koje su vodile ove jedinice, volja i energija njenih pripadnika, sa ove vremenske distance, djeluju nestvarno. Ova knjiga ima zadatak da od zaborava otrgne događaje koje nismo željeli, a u kojima smo morali učestvovati. Istoriju tih dešavanja danas svi prikazuju onako, kako kome odgovara i kako im moćnici diktiraju, ali golgota koju su mladi heroji Birča prošli u ratu, nastavlja se godinama i godinama poslije završetka tog rata i traje sve do današnjih dana.

Mnogi od junaka iz ovih jedinica su se odazvali pozivu da sve ovo zajedno sačuvamo od zaborava i napišemo priču o ratnom putu Jurišnog odreda od osnivanja, 1. septembra 1992. pa do februara 1993. godine, dok su Odred
predvodili komandant Milorad Mišo Pelemiš i njegov zamjenik Miloš Mišo Stupar. A već u martu 1993, većina jurišnika postaju policajci specijalci.

Pratimo ratni put Odreda Šekovići do kraja rata, ali i poslije njegovog zvaničnog završetka. Tada započinje drugačija borba, borba za istinu i pravdu. Započinju progoni, hapšenja, zatvori i suđenja, pritisci i ucjene ovih hrabrih ratnika koji, nažalost, ostaju usamljeni u borbi za svoja prava. Ostaju bez podrške Republike Srpske, koju su stvorili, koju su branili, za koju su se borili i izborili.

Ovo je knjiga za one koji žele da saznaju kako je to stvarno bilo, a naše saborce da podsjetimo kako smo i zašto bili najsložniji onda, kada je bilo najteže“.

Podsjećamo, promocija romana “Miloš i Akmače“ i knjige “Ratni put Jurišnika i Specijalaca“ biće promovisane u Novom Sadu 20og maja u 18 časova u hali Spens, na I spratu u Amfiteatru.

Promociju knjige i romana u Srpskoj Atini omogućio je i organizovao predsjednik Pokreta Slobodna Srpska Velisav Vuković koji je za medije izjavio:

“Pokret Slobodna Srpska za svoj moto ima: VJERA, ČAST, PONOS, a rukovodimo se devizom : NAROD, NACIJA, DRŽAVA. U svemu ovome što sam Vam rekao utkani su nadljudski napori Milorada Pelemiša i Miloša Stupara. Vjera ih je rukovodila kada su neustrašivo vodili svoje junake ka izvršavanju najopasnijih zadataka, čast im je bila iznad svega-neustrašivi i nepotkupljivi, rečju ljudi! Ponos na Srpsko ime i slavu naših prethodnika koji su lomili zube Turcima i Austro-Ugarima bila je u tim godinama stvaranja Srpske države lijevo od Drine nešto što je u potpunosti okupiralo srca ovoj dvojici besmrtnika našeg naroda“, kazao je Vuković.

“Obojica su iz naroda, od naroda i sve su dali za narod. Njihovi Jurišnici i Specijalci su ginuli ne štedeći živote za naciju, kako bi mi danas imali državu-HVALA IM!“ , Zaključio je Vuković.

 Komentari

Pretplati se
Obavesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezane vijesti