Stav Generalnog sekretara

Gutereš: Do razgovora Putina i Zelenskog još daleko

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš ocijenio je da je još daleko mogućnost da budu održani direktni pregovori predsjednika Rusije i Ukrajine Vladimira Putina i Volodimira Zelenskog.


Gutereš: Do razgovora Putina i Zelenskog još daleko
(Foto EPA-EFE/JUSTIN LANE)

Gutereš je u intervjuu za agenciju RIA Novosti rekao da bi bilo važno stvoriti uslove za postizanje mira u skladu sa Poveljom UN, sa međunarodnim pravom, ali da, ako se razmišlja realno, misli da je ta mogućnost još daleko da će vjerovatno biti teško održati direktne pregovore između dva predsednika.

Dodao je da je spreman da pruži „dobre usluge” kako bi olakšao takve pregovore, ali da njihovo održavanje zavisi od želja šefova dve države.

Prema oceni Gutereša, šanse za postizanje mirovnog sporazuma između Kijeva i Moskve su i dalje minimalne, prenosi Tanjug.

“Jer vidim da su obje strane i dalje posvećene (svojim ciljevima). Čuli smo da je predsjednik Putin rekao da će se operacija nastaviti dok ne budu ostvareni njeni ciljevi. A čuli smo predsjednika Zelenskog da namjerava da oslobodi sve dijelove svoje zemlje koji su pod kontrolom Rusije. Tako da je očigledno – daleko smo od trenutka kada oba predsjednika mogu da se sastanu“, zaključio je Gutereš.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezane vijesti


jadran sarajevo

Jadran Sarajevo© 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services