Skip to main content

Rudarima se plata za prethodni mjesec treba isplatiti do 25. u mjesecu

Grupa zeničkih rudara stupila u štrajk glađu, protesti najavljeni za utorak

Grupa zeničkih rudara Rudnika mrkog uglja stupila je u štrajk glađu, potvrdio je predsjednik sindikata Elvedin Avdić za federalne medije.


Grupa zeničkih rudara stupila u štrajk glađu, protesti najavljeni za utorak
Foto: SAMIR JORDAMOVIĆ, ANADOLIJA

Na ovaj potez, kako ističu, odlučili su se nakon što im se niko iz uprave nije obratio ni poslije tri dana koja su proveli u Domu rudara protestujući zbog kašnjenja plate i toplog obroka.

Kako ističu iz sindikata, do kraja dana očekuju veći broj komorata koji će im se pridružiti u štrajku glađu.

Rudari Rudnika mrkog uglja Zenica još nisu primili februarsku platu, te su još u petak, 24. marta, obustavili proizvodnju u oba jamska pogona. Upravi su dali rok do 15.00 sati da ispuni njihove zahtjeve.

Prema kolektivnom ugovoru, rudarima se plata za prethodni mjesec treba isplatiti do 25. u mjesecu.

Zbog cjelokupne situacije, rudari su najavili mirne proteste u utorak, 28. marta, a očekuju da će im se pridružiti i rudari iz drugih koncerna.

„Dobili smo podršku i svih sindikalnih organizacija rudnika iz koncerna Elektroprivreda Bosne i Hercegovine, a u utorak su najavili da će nam, kao podršku na protestima, svi poslati po autobus svojih radnika da nam se pridruže u borbi za naša prava“, kazao je Avdić u prethodnom govoru.

Posljednji put Grad Zenica, zbog istog razloga, račun ovog preduzeća blokirao u novembru 2022. godine, a rudari su zbog nedostatka novca za plaće, topli obrok i regres u radničkom neposluhu bili i krajem januara.Komentari

Pretplati se
Obavesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezane vijesti