• Naslovna
  • Vijesti
  • Politika
  • Grčka i Turska u sukobu oko ostrva u Egejskom moru – hitno se oglasila Evropska unija

Erdogan: „Turska spremna da učini ono što je neophodno“

Grčka i Turska u sukobu oko ostrva u Egejskom moru – hitno se oglasila Evropska unija

Evropska unija je danas izrazila zabrinutost zbog neprijateljskih primjedbi predsjednika Turske Redžep Tajipa Erdogana koji je optužio Grčku za okupaciju demilitarizovanih ostrva u Egejskom moru i rekao da je Turska „spremna da učini ono što je neophodno kada dođe vrijeme“.


Grčka i Turska u sukobu oko ostrva u Egejskom moru – hitno se oglasila Evropska unija
foto: Tanjug/AP

Neprekidne neprijateljske primjedbe političkog rukovodstva Turske protiv Grčke izazivaju ozbiljnu zabrinutost i u potpunosti su u suprotnosti sa preko potrebnim naporima za deeskalaciju u istočnom dijelu Mediterana, istakao je u saopštenju Peter Stano, portparol visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja, preneo je Rojters.

Pretnje i agresivna retorika su neprihvatljivi i moraju da prestanu, dodao je Stano, isticije zahtevaju da se nesuglasice rešavaju mirnim putem i uz puno poštovanje međunarodnog prava.

EU ponavlja svoje očekivanje od Turske da ozbiljno radi na deeskalaciji tenzija na održiv način u interesu regionalne stabilnosti u istočnom delu Mediterana i da u potpunosti poštuje suverenitet i teritorijalni integritet svih država članica EU, dodao je Stano.

Ankara je nedavno optužila Atinu za naoružavanje demilitarizovanih ostrva u Egejskom moru, što Atina odbacuje, ali Erdogan ranije nije optužio Grčku da ih je okupirala.

Turska navodi da su egejska ostrva data Grčkoj prema sporazumima iz 1923. i 1947. pod uslovom da ih ona ne naoruža.

Turski ministar inostranih poslova Mevlut Čavušoglu je više puta rekao da će Turska početi da dovodi u pitanje suverenitet Grčke nad ovim ostrvima ako Atina nastavi da ih naoružava.Komentari

Pretplati se
Obavesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezane vijesti


jadran sarajevo

Jadran Sarajevo© 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services