Usled nepogoda

Gradiška: Haos nakon oluje

Tokom oluje, koja je prije nekoliko dana zahvatila Gradišku a ponovila se i prošlog vikenda, mada u manjem intenzitetu, više oborenih, starih stabala uzrokovalo je veliku štetu.


Gradiška: Haos nakon oluje
Foto: Printskrin video Tviter SrpskaInfo

Ljudske žrtve su izbjegnute ali su poharani krovovi, oštećeni automobili, fasade…

Najveću štetu imaju Bolnica i Dom zdravlja, gdje su stara stabla pala na službena vozila, potom škole, javne ustanove.

“Pokazalo se i ovom prilikom, da postoji veliki broj starih stabala koje treba posjeći i zasaditi nova. Isto tako, visinu stabala u blizini objekata, treba skraćivati, orezivati da bi se izbjegla šteta, kao što se sada dogodilo“ – smatraju sagovornici Srpskainfo, koji komentarišu uzroke i posljedice olujnog nevremena.

Rajko Dodik, direktor Bolnice Gradiška pojasnio je da su u ovoj ustanovi, prije nekoliko godina, od Zavoda za zaštitu prirodnog naslijeđa Republike Srpske, tražili saglasnost za sječu starih stabala ali je nisu dobili.

“Nekoliko tih stabala oborila je oluja, imamo veliku štetu, uništeno je skupocjeno vozilo hitne službe. Sada ćemo, ponovo, za preostali dio parka u bolničkom krugu, tražiti mišljenje stručnjaka o zdravlju stabala a potom, ponovo zahtijevati saglasnost za sječu. Na tom mjestu, želimo zasaditi mlada stabla koja neće predstavljati opasnost“ – rekao je direktor Dodik. Slična situacija dogodila se i u blizini gradskog vrtića, gdje je, poslije pada obližnjeg stabla, oštećen dio krova i ograde.

U Komunalnom preduzeću „Gradska čistoća“, pojasnila nam je direktorica Renata Obradović Popović, intenzivno uređuju parkove, sijeku stara i bolesna stabla a zasađuju nova čije krošnje ne predstavljaju opasnost po okolinu.

“Najveći dio parkova i javnih površina, već smo uredili, orezali, posjekli stabla koja predstavljaju opasnost ili su stara. Imamo velike površine na kojima planski i u skladu sa stručnim preporukama, uređujemo parkove. Na mjestima gđe smo imali veliki broj visokih stabala, sada su novi parkovi. To je veliki posao i trebaće nam još vremena da sve dovedemo u najbolji red“ – rekla je Renata Obradović Popović.

Podsjećamo, građani se često suprotstavljaju sječi pa čak i orezivanju starih stabala. Oni zbog toga javno protestuju akada se dogodi šteta, njihovi stavovi bivaju sasvim suprotni. To je, takođe problem sa kojima se suočavaju komunalci prilikom sječe ili oprezivanja stabala u gradu.Komentari

Pretplati se
Obavesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezane vijesti


jadran sarajevo

Jadran Sarajevo© 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services