Stanivuković: Sve što je do Grada u vezi sa početkom besplatne legalizacije – urađeno je.

Grad Banjaluka kreće u besplatnu legalizaciju objekata

Gradonačelnik Draško Stanivuković pozvao je sugrađane da od ponedjeljka 5. septembra aktiviraju svoje predmete i da po pojednostavljenoj proceduri započnu besplatnu legalizaciju svojih objekata.


Grad Banjaluka kreće u besplatnu legalizaciju objekata
Foto:A.Čavić

Gradonačelnik Draško Stanivuković pozvao je sugrađane da od ponedjeljka 5. septembra aktiviraju svoje predmete i da po pojednostavljenoj proceduri započnu besplatnu legalizaciju svojih objekata.

– Kako bi proces besplatne legalizacije počeo odmah tokom septembra po usvajanju izmjene Zakona o legalizaciji, Grad Banja Luka od ponedjeljka počinje da poziva sve one koji su predali zahtjeve za legalizaciju da ih aktiviraju odnosno po potrebi dopune, a one koji još nisu predali zahtjeve da ih ohrabrimo da to učine  – kazao je gradonačelnik na današnjoj konferenicji za novinare.

Kako je naveo, zahtjev se može predati svakim radnim danom od 10 do 18.00 časova u prostorijama MZ Rosulje u Parku „Mladen Stojanović“, gdje sugrađani mogu dobiti i sve potrebne informacije.

-Tamo možete dobiti i formular i popunjavanjem, vaš zahtjev postaje aktivan i rješava se prioritetno. Čim dobijemo dokaz, avio snimak da je kuća građena prije 2014. godine, vaš objekat se smatra legalnim i legalizacija je besplatna  – naglasio je on.

Ovim je, kako je naveo – Banja Luka odgovorila na najvažnije nacionalno pitanje.

-S druge strane odgovorili smo i na druga važna nacionalna pitanja, a to su pripremljena dokumentacija za izgradnju Centralnog spomen-obilježja poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata, besplatan prevoz za djecu iz višečlanih porodica i za penzionere sa najnižom penzijom. Banja Luka postaje grad za koji se veže ono najpovoljnije ili potpupno besplatno ili najednostavnije i najlakše za naše građane, što nas čini veoma ponosnim – rekao je gradonačelnik.

Ponovio je da sve što je do Grada u vezi sa početkom besplatne legalizacije – urađeno.

-Bila nam je potrebna samo potvrda viših nivoa vlasti da će biti izmjena Zakona o legalizaciji kako bi Banja Luka postala prvi grad u Republici Srpskoj, ali i u regionu koji je omogućio potpuno besplatnu legalizaciju – kazao je on, dodajući da je za septembar najavljena izmjena ovog zakona u Narodnoj skupštini Republike Srpske, koja predviđa da se svi objekti građeni zaključno sa 2013. godinom smatraju legalnim.

I ovom prilikom istakao je važnost jednostavne i besplatne legalizacije za veliki broj porodica u Banjoj Luci kojima će biti riješen životni problem, a kojih prema procjenama ima oko 17.000 – 18.000.

-Radujem se što je Banja Luka imala dovoljno hrabrosti da pokrene ovakvu inicijativu na dobrobit svojih, a i građana cijele Republike – naveo je on.

Da je do sada taj proces bio komplikovan u smislu procedura i potrebne dokumentacije, ali i visokih cijena ovog postupka, potvrdile su sugrađanke Nataša Šorda i Jadranka Glušca.

Nataša svoju porodičnu kuću, kako je kazala, nije legalizovala zbog visokih cijena procedure, dok Jadranka Glušca iz Kuljana kaže da do sada nije ni predala zahtjev za legalizaciju.

-Sada hoću predati zahtjev jer je legalizacija besplatna što mojoj petočlanoj porodici mnogo znači. Takođe, legalizacijom moja djeca će moći reći da je to njihova imovina– kazala je Jadranka i zahvalila gradonačelniku na ovoj inicijativi.

Gradski menadžer: Opredijeljeni za rješavanje problema naših građana

Gradski menadžer Bojan Kresojević kazao je da je ova gradska administracija opredijeljena za rješavanje problema građana Banje Luke.

-Upravo ovaj problem legalizacije objekata je bio među najčešćim koje su nam sugrađani iznijeli. Identifikovali smo taj problem i 4. avgusta ove godine bili smo pred Narodnom skupštinom Republike Srpske s tom inicijativom da se legalizuju objekti sagrađeni poslije rata s obzirom na to da su mnogi građani tada tražili utočište i gradili svoje objekte. Naše opredjeljenje je da im pomognemo, ali i da uvedemo red da sve ono što je sagrađeno bude i legalizovano kako bi bilo olakšano i funkcionisanje grada, ali i ostvarivanje prava tih ljudi – istakao je Kresojević.

S obzirom na to da je način rada ove administracije, kako je naglasio – „pokazao da je to najoperativnija Gradska uprava – spremni smo i da prije okončanja procedura u vezi sa usvajanjem Zakona o legalizaciji, taj postupak dočekamo spremni i zato idemo u prikupljanje novih zahtjeva“.

-Do sada smo realizovali veliki broj projekata, ali ono na šta smo najponosniji jeste istinska promjena u politikama, a to je da smo pokazali razumijevanje prema onim kategorijama stanovništva kojima je to najpotrebnije. A to je najpotrebnije za porodicu u svakom smislu – zaključio je gradski menadžer.Komentari

Pretplati se
Obavesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezane vijesti


jadran sarajevo

Jadran Sarajevo© 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services